10/12/14 09:27
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Възстановяването на световната икономика едвам крета

 Световната икономика се възстановява от кризата, започнала през 2008 г в САЩ, по-лошо от предвижданото, увеличиха се и заплахите за спад в нея. 

Този извод се съдържа в приетото комюнике на Международния валутно-финансов комитет (МВФК), който е ръководен орган на Международния валутен фонд (МВФ). Документът е приет след есенната сесия на МВФ и Световната банка. 
В него се казва, че "глобалното възстановяване продължава, но то е неравно и по-слабо от очакваното" Освен това "са нараснали и рисковете за движение надолу". 
"Редица страни са изправени пред ниско и забавено развитие, при това неприемливо висока остава безработицата. Има оживление на икономическата активност в някои развити държави, най-вече в САЩ и Великобритания. Скромно е възстановяването на Япония , а неуверено е в еврозоната", отбелязва МВФК. 
Документът открито признава, че един от факторите за влошаване на перспективите пред световната икономика е "изостреното геополитическо напрежение"
МВФК изразява също дълбокото си разочарование, че Конгресът на САЩ продължава да пречи на реформата на системата от национални квоти и гласове в МВФ, одобрена още през 2012 година. "Решително призоваваме САЩ да ратифицират тези реформи колкото се може по-бързо", посочват финансистите на света.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване