10/12/14 20:10
(http://www.klassa.bg/)

Митовете за ебола

  Епидемията от ебола в Западна Африка вече отне четири хиляди човешки живота, пише американският в. The Washington Post. От Световната здравна организация изтъкнаха, че техният брой може би е много по-голям. Международната общност вече предприе редица мерки. Сред тях е и привличането на американски военни. Няколко страни и неправителствени организации също оказват помощ. Безпокойството от разпространяване на вируса обаче продължава да расте, изтъква изданието, като си поставя за цел да отдели фактите от измислиците. Статията посочва най-популярните митове за ебола. Сред тях е погрешната убеденост, че вирусът не може да се разпространи в богатите държави. 
Друга заблуда е, че нивото на готовност за извънредни ситуации, което САЩ достигнаха след терористичните актове от 11 септември, ги прави готови и за борбата с ебола. Днес отговорът на американската Агенция за международно развитие на молбата за помощ от Западна Африка звучи по следния начин: „В настоящия момент ние не разполагаме с персонал, който да има опит в лекуването на това заболяване”. 
Много хора също така вярват, че забраната за влизане в САЩ ще попречи на вируса да се разпространи в страната- грешно. 
Другата надежда се крие в скорошната поява на ваксина срещу ебола. В момента се провеждат експерименти с няколко субстанции. Но въпросът, който често се чува от производителите на ваксини, е: как може хора, облечени в специални защитни костюми, които ги правят да изглеждат като извънземни, да накарат уплашените до смърт здрави хора в Либерия и Сиера Леоне да стоят на едно място в очакване на инжекция в ръката? 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване