10/13/14 21:17
(http://www.klassa.bg/)

Нефролози внасят становище за предпазване от хепатит С

 По време на състоялата се от 9 до 12 октомври 2014 г. Национална конференция по нефрология Българското нефрологично дружество прие становище за предпазване от хепатит С. Документът ще бъде внесен в Министерството на здравеопазването и цели да осигури профилактика и лечение на хепатит С (HCV) за медицинските специалисти, които работят с пациенти, подложени на хемодиализа или след бъбречна трансплантация. Хепатит С се предава по кръвен път, което прави подобен род медицински манипулации високорискови за заразяване с вируса.

 

В световен мащаб заразени с хепатит С са 50 – 60% от претърпелите трансплантация на органи и около 13% от пациентите, при които има трансфузии на кръв и кръвни продукти. Честотата на HCV-инфекцията при диализни болни е между 2,6% и 22,9% и рискът се увеличава с продължителността на диализното лечение. Затова за медицинските специалисти, работещи с такива пациенти, съществува повишен професионален риск от заразяване с вируса на хепатит С. Анкета, проведена сред лекарите, взели участие в конференцията, показа, че специалистите са наясно с рисковете, но малцина от тях се сещат да се изследват редовно.

 

В своето становище нефролозите настояват държавата да покрива профилактичните изследвания за хепатит С, както и лечението с най-ефективните терапии на медицински специалисти, заразени по време на работа. През следващата година се очаква в Европа да е налична терапия за хепатит С, гарантираща около 97% успеваемост. Тя ще бъде под формата на таблетки и ще се приема само за три месеца перорално, няма да има сериозни странични ефекти. В момента лечението на хепатит С продължава около 1 година, като успява да излекува около 50% от пациентите и има значими странични ефекти.

 

Осигуряването на иновативната и ефективна терапия за хепатит С за медицинските специалисти е от ключово значение, за да им позволи да изпълняват работните си задължения и да ги излекува напълно, което ще спре разпространението на заболяването в лечебните заведения. Вярваме, че именно в този момент, когато всяка година близо 500 лекари и медицински сестри напускат страната ни и около 80% от младите специалисти са готови да го направят, е от ключово значение да бъдат взети всички възможни мерки, за да ги задържим. Подобряването на условията на труд и осигуряването на адекватна грижа за тях са основни предпоставки за запазването на тяхната мотивация да практикуват и да се развиват в родината си.“ – призова проф. Емил Паскалев, председател
на Българското нефрологично дружество и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛАлександровска”.

 

Пациентите на диализа са 3400, като 10% от тях са с хепатит С. Именно там е най-големият проблем. Лошото е, че голяма част от тях след това идват при нас за трансплантация на бъбреци и това поставя в риск и персонала в клиниката", допълни проф. Паскалев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване