10/14/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Трилър около избора на нов президент в Гърция

Политическа буря, а и намеса на прокуратурата към Върховния съд в Гърция предизвикаха изявленията на представителя по печата на партията СИРИЗА Панос Скулретис, който позовавайки се на публикация в неделен вестник, публично заяви, че бизнесмени в страната събират пари, за да осигурят гласовете на 180 депутати, изисквани от конституцията, за да бъде избран в началото на следващата година нов президент от сегашния парламент.

По разпореждане на прокурорката от Върховния съд Ефтерпи Кудзамани спешно е предприето предварително разследване, за да се установи дали има престъпно деяние във връзка с твърденията, че депутати били купувани за този президентски избор.

Премиерът Андонис Самарас приветства решението на съдебните власти. Радикалната левица СИРИЗА също одобри предприетото от прокуратурата разследване и призова премиера да съдейства на независимите правораздавателни органи, за да бъде изяснен този казус.

“Доколкото прочетох в печата, има някои ваши приятели бизнесмени, които са пуснали спестовни касички за тази цел, за да съберат 180-те гласа”, каза пред телевизия Мега представителят на печата на СИРИЗА, визирайки заместник-министъра на развитието Герасимос Якуматос.

Неговият коментар пък предизвика острата реакция на представителя на Нова демокрация, който каза, че “това е политическо шарлатанство”.

Запитан дали приема за вярна публикацията в печата, представителят на опозицията отговорил: “Страх лозе пази”.

Очаква се по скандала с разкритията за планирано купуване на депутати днес да се произнесе и лидерът на партията “Независими гърци” Панос Каменос.

Изборът на нов президент в Гърция обаче заприлича на трилър. Премиерът Самарас даде два месеца срок на трима високопоставени правителствени представители, за да проучат дали може да излезе сметката и дали би могло да бъдат събрани необходимите 180 гласа, изисквани от конституцията за избора на нов държавен глава, за да не се стигне до предсрочни избори.

Проучването е поверено на трима представители от кабинета, които вече започнаха своите задкулисни сондажи и се очаква да огласят първите резулати. Със сигурност може да се каже, че те не работят на тъмно, макар че по време на дебатите в парламента миналата седмица по вота на деверие към кабинета бяха казани неща в противовес на това твърдение.

Усилията на правителствената коалиция са насочени главно към независимите депутати от крайната десница в парламента. При гласуването на вота на доверие не стана ясно дали те искат или не искат новият президент да бъде избран от сегашния парламент. Някои представители на партията Нова демокрация изтълкуваха това тяхно поведение като възможност за приобщаването им към парламентарното мнозинство, което твърдо е убедено, че предсрочните избори трябва да бъдат избегнати на всяка цена.

От близкото обкръжение на Самарас потвърдиха оценката си след гласувания вот на доверие на фона на поведението на някои членове на парламента, че не е изключено да бъдат намерени тези 180 гласа, за да бъде избегнат предсрочният парламентарен вот през март следващата година.

Главно условие за това обаче е да се направи всичко необходимо за подобряване на политическия климат в страната. За целта премиера Самарас и (неговият заместник Евангелос) Венизелос трябва да убедят в следващите четири месеца, че следваната от тях политика е променена и че мерките, които внасят за гласуване в парламента, трябва преди всичко да са насочени към развитие и икономически растеж, а не към затягане на коланите.

Може да се каже, че една първа крачка в този посока бяха оповестените от кабинета данъчни облекчения, но те съвсем не са достатъчни, за да бъдат убедени някои депутати да застанат зад управляващата коалиция. Премиерът Самарас вярва, че заявената от него готовност за оттегляне на Гърция от международните спасителни програми, намаляването на данъчните ставки и положителните показатели на икономиката ще помогнат, за да може правителството да се пребори с исканите от опозицията предсрочни избори.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване