10/15/14 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев и жена му разследвани за пране на пари

 Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета са разследвани за пране на пари. Новото досъдебно производство е образувано миналата седмица от СГП, съобщиха от държавното обвинение. То е започнало, след като от разследването по аферата с поставената под спецнадзор банка са били отделени материали, в които има данни за извършени съмнителни операции от семейството. Ако срещу двамата бъде внесен обвинителен акт и произнесена присъда, ги грозят от 1 година

 

до 6 години затвор

 

Делото за източването на КТБ стартира през пролетта, като през юли Василев бе подведен под отговорност, че е присвоил почти 206 млн. лв. Обвиняеми за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление „Кредитиране” Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

 

Новината за разследването срещу Василев и половинката му идва само два дни след като в. „Труд” обяви, че семейството притежава имение на Женевското езеро за близо 20 млн. евро. Имотът се води на името на професора в УНСС по международен бизнес и мениджмънт Антоанета Василева и е закупен на 1 ноември 2012 година - броени месеци след като според прокуратурата е започнало източването от КТБ на въпросните близо 206 млн. лева. За терена от 2113 кв. м, къща в модерен стил от 240 кв.м, пристройка към нея от 40 квадрата, мокро помещение с ВиК инсталация, както и гараж от 70 квадрата са броени 23 500 000 швейцарски франка или 19,5 млн. евро, което автоматично поставя придобивката сред най-скъпите в околността. Имението се намира в най-тузарския квартал на Женева - „Колони”, а за да бъде предпазено от любопитни погледи е оградено от жив плет, висок над 2 метра и дебел около 1 метър. Според разследването покупката е извършена с пари на КТБ, като пак със средства на банката е направен и изключително скъп ремонт за почти 2 млн. евро.

 

По обед вчера пък 20-ина вложители от групата КТБalive направиха опит да проникнат в централата на банката на столичния площад „Гарибалди”. Макар трезорът да е под спецнадзор, клиентите имат право да правят справки и да имат достъп до вещите си в него. Въпреки това на входа бяха застанали трима охранители, които ограничаваха достъпа до сградата.

 

Двама от вложителите

 

които преди протеста бяха успели да влязат в централата, не бяха пускани навън от охраната в продължение на няколко часа. След като все пак успяха да излязат, обясниха, че са искали да разговарят с квесторите на банката, но такива не са били открити в централата на КТБ. Преди това пред банката пристигна и линейка, повикана, тъй като служителка на институцията беше изпаднала в несвяст. Групата протестиращи категорично отхвърли възможността да получат облигации вместо парите си и настоя вместо субсидии политическите партии да получат облигации, а парите им да се прехвърлят към Фонда за гарантиране на влоговете и така да се изплатят гарантираните спестявания на вложителите в КТБ. Междувременно тричленен състав на ВАС прекрати производството по няколко жалби, подадени от вложители, срещу решението на ръководството на БНБ от края на юни за намаляване на лихвите по депозитите в трезора до средния пазарен размер. Мотивите на съда са, че две от жалбите били нередовни, а останалите - срещу индивидуален административен акт, по който оспорващите не са страна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване