10/16/14 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Петрол: този път Саудитска Арабия няма да спре поевтиняването

Ройтерс

Саудитска Арабия, най-големият в света износител на суровината, е решена да не повтаря старата грешка. Рияд все още е преследван от мисълта за проваления опит да предотврати рязък спад на цените на петрола, понижавайки производството с близо три четвърти през 80-те години на миналия век.

Пренасищането с петрол от 80-те години - ранните дни на съвременния петролен пазар - и далечните спомени от това време на повечето търговци, неотдавна отново станаха тема в разговори със саудитски официални представители и анализатори ветерани. Според тях това е определящият момент в новата стратегията на кралството да защити пазарния дял в средносрочен план.

Макар най-новото поевтиняване на петрола с 25% до под 90 долара за барел досега да е скромно спрямо срива от 80-те години, когато цената от 35 долара се стопи до 10 долара, много наблюдатели виждат сходства на световния пазар, който е на ръба на ключов преход от ера на недостиг към изобилие.

Преди три десетилетия скокът на котировките, предизвикан от арабското петролно ембарго от 1973 година и иранската революция от 1979 година, подкопа глобалното търсене, а в същото време откриването на офшорно находище в Северно море доведе до нов прилив на петрол извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

На фона на вълната от петрол на световните пазари Саудитска Арабия прибегна до стратегия на защита на цените, които по онова време до голяма степен се определяха от износителите, а не от зараждащия се фючърсен пазар. Кралството понижи добива си от над 10 милиона барела на ден през 1980 година до под 2,5 милиона долара на ден през 1985-86 година.

Само че други производители, както в ОПЕК, така и сред новите петролни сили като Великобритания и Норвегия, не можаха да последват примера, както в ОПЕК, така и сред новите петролни сили като Великобритания и Норвегия. Многогодишното понижение на цените доведе до 16 години дефицит в саудитския бюджет и затъване на страната в дългове.

Най-накрая, през 1985 година Рияд смени курса, ускорявайки добива и понижавайки цените, което предизвика спад на пазарите, но в крайна сметка проправи път за постепенно възстановяване.

“Голямата грешка бе, че те продължиха да свиват производството в опит да подкрепят цените, а цените и без друго се понижиха”, коментира анализаторът Ясер Елгуинди от Medley Global Advisors.

Вместо това саудитците трябваше да се борят за пазарен дял, оставяйки “производителите (на петрол - бел. ред.) с високи разходи да спрат дейността си със спада на цената на черното злато, което правят в момента”.

Миналата седмица саудитски представители информираха участниците на петролния пазар в Ню Йорк за промяната в политиката на кралството. За първи път те дадоха да се разбере, че Саудитска Арабия е готова да изтърпи период на по-ниски цени - може би дори 80 долара за барел, за да запазят пазарен дял.

Рияд не се опитва да тласне надолу котировките, каза източник от сектора, но е готов да остави пазара да намери дъното си и да понесе по-ниски цени, докато останалите в ОПЕК се ангажират с действия.

Страната вече намали продажните цени, за да задържи азиатските клиенти.

Тяхното послание е “не очаквайте от нас по някакъв начин да поемем отговорността за управлението на целия петролен пазар”, заяви Садад ал Хусейни, бивш директор в държавната компания Saudi Aramco.

В понеделник сортът Брент се търгуваше под 88 долара за барел - най-ниската цена от близо четири години, докато в същото търговците осъзнават, че Саудитска Арабия не бърза да ограничава възникващото петролно насищане.

ПРИЗРАЦИТЕ ОТ 80-ТЕ ГОДИНИ

Тежките обстоятелства от 80-те години на миналия век доминираха при управлението на крал Абдула, който де факто като регент по време на дългото боледуване на предшественика си крал Фахд, започна болезнени икономически реформи, проправили пътя за ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване