10/17/14 07:10
(http://pik.bg)

Запорират 1,6 млн. лв. на семейство, прало пари от кокаин

Запорират 1,6 млн. лв. на семейство, прало пари от кокаин

Имущество за над 1,6 млн. лв., собственост на семейство, разследвано за пране на пари, беше запорирано от Софийския градски съд. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла иск срещу двойката и тяхна близка на стойност 1 673 742 лв. до магистратите, пише "Монитор".

Семейство Юлиана и Методи Йорданови и Валентина Йорданова са част от организирана престъпна група за пране на пари, разкрита при съвместна операция на българските служби и Агенцията за борба с наркотиците към Министерство на правосъдието на САЩ – ДЕА. Семейство, което живеело във Венецуела, е изпрало в България над 5 млн. лв. от кокаин, съобщиха при ареста на двойката българските власти. Фамилията изпращала солидните суми на свои близки у нас, които трябвало да ги изсветлят и препратят към трети страни. Престъпната схема беше разплетена от екипи на ГДБОП, американската служба за борба с наркотиците ДЕА и българската спецпрокуратура.

Трите служби вчера задържаха петима от участниците в престъпната мрежа при спецакция “Перачите”. В схемата участвали и венецуелец, който е женен за нашенка. Те са имали договорка с босове на кокаиновата мафия в Латинска Америка да изперат милионите им, заработени от търговия с дрога. Двойката изпращала чрез фирми за парични преводи солидни суми от дестинации като Антили, Венецуела, Панама и други страни. След като влизали в контролирани от членовете на групата банкови сметки на територията на България, сумите веднага се пренареждали към Китай, Хонконг, Испания, САЩ.

У нас парите преминавали чрез личните банкови сметки на членовете на групата и такива на контролирани от тях юридически лица. На Валентина Йорданова и малолетната й дъщеря са запорирани апартамент и налични суми по банкови сметки на обща стойност 805 302 лв. Обезпеченото имущество на съпрузите Юлиана и Методи Йорданови възлиза на 868 440 лв., което са пет леки автомобила и налични суми по банкови сметки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване