10/17/14 09:42
(http://pik.bg)

Кирчо Киров: "Ислямска държава" придобива по-глобален характер от очаквания

Кирчо Киров: "Ислямска държава"  придобива по-глобален характер от очаквания

Явлението „Ислямска държава“ придобива далеч по-глобален характер, отколкото всички анализатори и световни политици предполагаха. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, съобщи "Фокус". По думите му, независимо от временните успехи в сирийския град Кобани, от въздушните удари на коалиционните партньори и от сраженията на кюрдските сили, без сухопътна акция със специални сили не може да се приключи борбата с „Ислямска държава“. 

Ген. Киров посочи, че това е показателно, че движението разчита на многобройни свои привърженици и симпатизанти, които неминуемо се намират в ислямските общности в държавите и на развития Запад, а включително и в България. 

„Турция се включи със своите действия в борбата срещу „Ислямска държава“, но по един много специфичен начин, който отчита нейните собствени национални интереси“, коментира ген. Киров.

Според него, Турция е заинтересована от това кюрдските сили да бъдат максимално изтощени, защото кюрдският проблем е основен проблем за Турция. 
Южната ни съседка е готова да подкрепи сухопътна операция, но трябва да се вземат предвид амбициите на президента Реджеп Тайип Ердоган да се превърне в лидер на ислямския свят като цяло и в тази светлина трябва да се разглеждат неговите действия, обясни ген. Киров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване