10/21/14 21:52
(http://pik.bg)

70% от населението живее в градовете, в селата картината е доста тревожна

70% от населението живее в градовете, в селата картината е доста тревожна

 В България 70% от населението живее в градовете, докато в селата картината е доста тревожна. Това заяви доц. д-р Елица Димитрова, ръководител на Секция „Възпроизводствени процеси и структури на населението” към Института за изследване на населението и човека към БАН пред агенция "Фокус".

„Свидетели сме на процес на обезлюдяване на населени места. Младите хора предпочитат да мигрира към градовете. Това е свързано с техните по-нататъшни житейски перспективи и възможността им за реализация”, обясни доц. д-р Димитрова. 

„Голяма част от младите хора отиват да учат в градовете. Там те също така намират и по-добри възможности за работа. Не на последно място условията на живот са по-добри. Разбираеми са техните мотиви да получат образование, да си намерят по-добре платена работа и да живеят по-добре. Проблемът в България е, че се получава прекомерна концентрацията на хора в няколко основни града за сметка на по-малките населени места”, заяви доц. Димитрова и посочи, че трябва да се търси някакво оптимално съотношение в разпределението на населението между малките и големите населени места.

По думите й това може да се случи само ако се създадат по-добри условия за живот в малките населени места, така че те да са по-атрактивни и да задържат младите хора чрез адекватни условия на живот, обучение и работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване