10/21/14 14:56
(http://pik.bg)

България подписва меморандум с Румъния за два нови моста над Дунав

България подписва меморандум с Румъния за два нови моста над Дунав

Другата седмица България ще подпише меморандум с Румъния за изграждането на нови два моста над река Дунав при Никопол - Турну Мъгеруле и Силистра - Кълъраш, съобщи в Русе служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, пише "24 часа".

За строителството ще се търсят пари по ОП "България - Румъния трансгранично сътрудничество 2014-2020" и "вероятно ще се разчита на публично-частно партньорство".

"Догодина ще се подаде апликационна форма в Европейската комисия за разширението на Дунав мост при Русе - Гюргево и ще се изготви техническо задание", допълни министър Ангелкова. През декември т.г. ще се подаде апликационна форма и за общ трансграничен проект между България и Румъния, който кандидатства за 85 млн. евро по механизма "Свързана Европа". Той трябва да подобри условията за корабоплаване в критичните участъци по реката. Работата ще се управлява от смесено дружество, което ще се създаде още сега за координация на дейностите.

Министър Ангелкова очаква решението на Румъния да не се събират обявените такси за акостиране на ро-ро кораби на пристанище Бекет. При визитата си в крайдунавския град тя инспектира изграждания Речен информационен център БУЛРИС за контрол на корабния трафик по Дунава. Той се финансира по ОП "Транспорт" с 5 986 752,89 лв. (без ДДС) от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Първата копка беше направена преди 1,6 г. Сградата вече има акт 15 и до месец и половина трябва да влезе в експлоатация. До края на т.г. предстои доставката на изработвания в Гърция хидрографски кораб.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване