10/21/14 10:31
(http://pik.bg)

По 1000 животни на ден умират от "син език" в Софийско

По 1000 животни на ден умират от "син език" в Софийско

В София област нивата на заразяване със „син език“ са най-високи, но се очаква със застудяването на времето разпространението на болестта да намалее. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на радио "Фокус" д-р Илиян Бойковски, гл. експерт „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция за безопасност на храните. Той допълни, че заболяването е регистрирано във всички региони, засегнати са почти половината селища в страната. 

Към момента смъртността на овцете наближава 25 000, от болестта са умрели 300 говеда и 200 кози. Заразени са 2300 селища, съобщи д-р Бойковски. Той посочи, че първоначално не са били очаквани такива загуби, но със застудяването на времето смъртността ще намалява. Към 7 октомври, тя е била между 800-1000 животни на ден, докато на 20 октомври броят на умрелите овце е значително по-малък - 72, каза експертът. Д-р Илиян Бойковски каза още, че със застудяването на времето се очаква към 15 ноември да няма вече нови случаи на заболели животни. Той допълни, че в ранната пролет ще има ваксини и трябва да се извърши ваксинация на всички животни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване