10/21/14 05:21
(http://www.klassa.bg/)

Прилепи от Африка донесли ебола

 Сегашната епидемия от ебола е тръгнала от заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, пише британският в. “Индипендънт”. През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало

 

първата жертва

 

на епидемията, след като се е заразило от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна.

 

В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено ловът на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.

 

Според Световната здравна организация “се смята, че плодовите прилепи от семейство Pteropodidae са

 

естествен гостоприемник на вируса

 

Сериозността на сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни. Но решението не е толкова просто, защото при евентуална забрана на тази дейност, чиито размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално.

 

Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.

 

Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на дивеч. Затова учените смятат, че трябва да се положат

 

усилия за образоване

 

на хората, които се занимават с тази дейност, отбелязва “Индипендънт”.

 

Междувременно в Нигерия вече официално няма ебола след като шест седмици не са били регистрирани нови случаи, съобщи СЗО. Страната с най-голямо население в Африка беше похвалена за бързата си реакция, след като заразен либерийски дипломат внесе заболяването през юли. В петък СЗО вече обяви, че в Сенегал също няма ебола. Епидемията отне живота на над 4500 души в Западна Африка, главно в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. 70% от заразените в тези страни са починали, изтъква Би Би Си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване