10/21/14 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ и Куба загърбват враждата пред лицето на ебола

Франс прес

Снимка: от тв екрана


Благодарности, желание за сътрудничество, признаци на благоразположение: САЩ и Куба си разменят все повече любезности около темата за борбата с ебола, скъсвайки с трайната традиция за бурни отношения и враждебна риторика.

Според експертите тези декларации са знак за надежда, макар да е твърде рано да се предсказва предстоящо сближаване между двете страни.

Въпреки икономическите си трудности и скромни възможности Куба излезе на предната линия в борбата с вируса ебола, изпращайки на 1 октомври 165 медицински специалисти в Африка, към които в близките дни ще бъдат пратени и подкрепления.

Тези усилия на Хавана бяха посрещнати с рядък жест от страна на водещ американски политик - изказването на благодарности от държавния секретар Джон Кери.

“Куба, страна с население едва 11 милиона души, изпрати 165 медици и смята да прати още близо 300″, изтъкна в петък държавният секретар.

Ден по-късно в статия, озаглавена “Дългът зове”, бившият кубински президент Фидел Кастро, вечен противник на ненавистния съсед, заяви, че страната му “с удоволствие ще сътрудничи с американския персонал” в борбата с ебола.

Най-малкото неочаквани, тези изявления се явяват в контекста на отдавна прекъснатия официално диалог между двете страни, които не поддържат дипломатически отношения от 1961 г.

В последните години се наблюдават известни признаци за намаляване на напрежението. Президентът Раул Кастро, поел държавното кормило от брат си през 2006 г., сложи край на злъчните антиамерикански критики, а колегата му Барак Обама смекчи регламентите за пътуванията до комунистическия остров.

Вашингтон обаче поддържа неизменен курс спрямо Хавана. Американското ембарго срещу Куба, поддържано от 1962 г., е ожесточено критикувано на Острова на свободата. Поводи за дипломатическото напрежение също има достатъчно, например около съдбата на тримата кубинци и американеца Алан Грос, намиращи се в затвора за шпионаж на “вражеска” територия.

Уейн Смит, бивш ръководител на службата, представляваща интересите на САЩ в Куба, смята, че някой признаци на добронамереност “може да бъдат много важни” за подобряване на отношенията между двете страни, макар за момента те да се свеждат до епидемията.

“Мисля, че за двете страни би могло да е много полезно да сътрудничат в усилията си срещу ебола. Това ще е окуражаващ пример какво е нужно в сферата на международното сътрудничество”, обясни пред АФП дипломатът. “Разчупване на леда”

На откриването в Хавана на латиноамериканска мини среща на върха, посветена на ебола, Раул Кастро вчера повтори, че “Куба е склонна да работи с всички страни, включително САЩ”.

“Трябва да се избягва всякакво политизиране на този тежък проблем, което би ни отклонило от първостепенната ни цел - помощта в борбата с епидемията в Африка и предпазните мерки в другите райони”, каза той.

В полза на световната мобилизация срещу ебола, взела по данни на Световната здравна организация вече над 4500 жертви, двете правителства изглежда желаят да загърбят конфронтацията си.

Борбата с ебола е “изключителна възможност за разчупване на ледовете и навлизане в процес на сътрудничество, който може да донесе по-съществени резултати”, подчерта пред АФП кубинецът Естебан Моралес, университетски преподавател и специалист в областта на отношенията със САЩ.

Според него тези изявления съдържат “признаци на дружеско отношение, които може да се използват на дипломатическо равнище. “Тези шансове за сближаване не бива да се изпускат”, казва той.

Кубинският експерт Артуро Лопес-Леви от университета в Денвър, САЩ, също вижда в този обмен потенциални наченки на нормализиране на отношенията. “Никой не казва, че ебола премахва всички разногласия между двете държава, но тези лидери създават благоприятна възможност за сътрудничество и показват добра воля в това отношение”, подчертава той.

Друг признак за появата на течение, благосклонно към евентуално начало на нормализиране, са няколко допитвания напоследък, според които мнозинството американци са готови за промяна в политиката към Куба.

Този сюжет завладява и американския печат. Вчера влиятелният в. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване