10/21/14 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Тутанкамон бил женствен, куц и зъбат

 Учени направиха "виртуална аутопсия" и генетичен анализ на фараона Тутанкамон, които разкриха, че е имал женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби, а родителите му са били брат и сестра, пише в. "Дейли мейл".
Семейната история вероятно е причина за ранната му смърт. Във всеки случай с кривото си стъпало той не е можел да кара бойна колесница, каквато е едната от теориите за края му. Преди смъртта си той е имал само едно счупване - на коляното. "Виртуалната аутопсия" се е състояла от над 2000 компютърни сканирания. Тя показа увреждания, дължащи се на хормонален дисбаланс. Заради деформираното си стъпало фараонът е куцал силно. Сигурно това е причината за 130-те използвани бастуна, намерени в гробницата му. Албърт Цинк от Института за мумиите и Ледения човек в Италия дешифрира истината за родителите на Тутанкамон, като изследва ДНК на семейството. Той установи, че момчето фараон се е родило от връзка на баща му Ехнатон с негова сестра. В онези времена кръвосмешението не е било нещо нередно, защото не са били известни здравословните последици за наследниците. Няколко членове от семейството на фараона са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс. Изследването е направено за филма "Тутанкамон: Разкритата истина" на Би Би Си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване