10/21/14 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Чеци до живот в затвора за убийството на Яна

 Софийският градски съд даде доживотна присъда вчера на Николай Русинов -Чеци за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина. След почти цял ден пледоарии председателят на съдебния състав съдия Снежанка Кьосева произнесе присъдата в късния следобед. Решението на магистратите може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци при първоначален строг режим. Според разследването Русинов е убил Яна по мъчителен начин и с особена жестокост.  В пледоариите си пред съда от държавното обвинение обясниха, че към 21 ч. на 8 юли 2011 г. Чеци си купил уиски в половинлитрова пластмасова бутилка, хапнал сандвич и отишъл към Борисовата градина, където се срещнал с приятели. Същата вечер имало рок концерт на стадион „Българска армия”. Около 1 ч. в заведение, известно като „Маймунарника”,

 

един от приятелите му го запознал с Яна

 

Тя била със своя компания, веселяла се и била много щастлива, че същия ден се е записала да следва в университет. И двамата били употребили алкохол – Яна уиски и бира, а Чеци – уиски и джин. Момичето танцувало и се забавлявало. Между 2 и 2,30 ч. двамата си тръгнали заедно. В северозападната част на парка, до оградата на фирма спрели до дърво и ниски храсти, до които имало синьо шалте. Русинов се възползвал, че Яна е пила, започнал да я прегръща и целува. Едрият мъж скъсал презрамката на потника й, смъкнал дънките й, бутнал я на земята, сложил си презерватив и

 

легнал върху крехкото момиче с цялата си тежест

 

Яна започнала да се съпротивлява, но той осъществил вагинален и анален акт. Момичето се опитало да вика за помощ, но съпротивата му била сломена, защото Чеци притискал със сила устата му, гърдите и корема, обясниха в съдебната зала прокурорите. Прикованата към земята Яна починала от задушаване. Медицинската експертиза е показала, че кръв от носа й е влязла в трахеята и попаднала в белите дробове. Смъртта е настъпила между 3 и 6 часа. След като видял какво е направил, Чеци се избърсал със салфетка, по която е открита негова сперма и кръв от жертвата, покрил тялото на момичето с шалтето и си тръгнал, твърди обвинението.     

 

Яна е починала по особено мъчителен начин - докато се е задушавала, тя е съзнавала какво се случва. Русинов е действал с

 

изключителна ярост и ожесточение

 

за което говорят множеството кръвонасядания по цялото тяло на Яна и счупеното ребро.

 

След престъплението Русинов си направил резервация за Южна Африка, но като чул по медиите, че за убийството е арестуван Пламен Трифонов и полицията го сочи като заподозрян, отменил резервацията. Вместо за далечната страна той заминал първо за Румъния, а след това за Турция, изграждайки си алиби.

 

Родителите на Яна не дойдоха

 

вчера в съда. Техният адвокат също поиска доживотен затвор за Русинов. Според частното обвинение той е извършител на убийството. В продължение на повече от час бившият висш полицейски началник и сега адвокат Григор Вълков проследи хронологията на събитията и подробно преразказа резултатите от експертизите. Той обори твърдението на Чеци, че е правил доброволен секс с Яна, а на зазоряване станал и си тръгнал, оставяйки я да спи. Експертните заключения сочат, че от раните на Яна е текла кръв приживе, което изключва  доброволен сексуален акт. Бикините й са били разкъсани и окървавени, а

 

носът и устата – разбити

 

Според свидетели Чеци е пушил трева, но никой не е видял да гълта екстази. Той твърди, че бил мъртвопиян и дрогиран, а в същото време дава изключително подробни обяснения как протекъл сексуалният акт с Яна – той какви действия извършил и съответно тя какви. „Не е възможно да си мъртвопиян и да помниш такива детайли, това е впоследствие изградена теза”, твърди адвокат Вълков.

 

Тялото на Яна е открито от случаен минувач. То било голо от кръста надолу, със свити крака към дървото, с разкъсани дънки с разпрани крачоли, с рани и кръвонасядания по цялото тяло. Трупът бил завит с тъмносиньото шалте на бели кантове. На 80 см от него били разхвърляните вещи от чантата на момичето, опаковка от презерватив, салфетка с кръв и сперма и пластмасовото шише от уиски.

 

При медицински преглед на Русинов на 27 юли 2011 г. са открити завехнали охлузвания по тялото му и според лекарите те имат около двуседмична давност, което съвпада с датата на убийството. Чеци ги обяснява с падане от велосипед.

 

ДНК анализът

 

на 8 косъма по трупа на Яна в медицинския университет в Инсбрук, Австрия, доказа, че 5 от тях са на Русинов, а останалите на неизвестни лица. Според разследващите те биха могли да са от старото шалте или от други лица и затова има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Със сигурност обаче няма биологичен материал от първоначално обвинения Пламен Трифонов.   

 

Защитата на Русинов поиска вчера от съда оправдателна присъда, тъй като според нея няма доказателства за вината му. Като аргумент бяха посочени свидетелски показания, че Яна е била привърженик на секса за една нощ. Бившият й приятел пък разказал, че още на следващия ден след запознанството им правили секс в Борисовата градина, нямало проблем да правят секс в планината или на плажа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване