10/22/14 04:27
(http://www.klassa.bg/)

Код червено за валежи край река Върбица

 Интензивни превалявания се очакват в края на седмицата, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. За четвъртък е обявен червен код за река Върбица при Златоград.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в сряда вечер в западните и южните райони ще завали дъжд.

 

В четвъртък на места

 

дъждът ще бъде особено интензивен

 

Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м, на отделни места ще достигнат 40-50 л/кв.м.

 

Заради валежите от системата Аrda forekast прогнозират около 17 часа отток от 258 м3/сек при река Върбица край Златоград.

 

Заради предупрежденията оперативното звено към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е активирано.

 

Дъжд, силен вятър и ниски температури се очакват в почти цяла Европа. Следващите няколко дни в България температурите ще паднат с 10 градуса, прогнозират синоптиците.

 

По най-високите части на планините в Западна България в четвъртък дъждът ще преминава в сняг, сочат предварителните данни.

 

Облачността през нощта срещу сряда ще бъде променлива, а минималните температури все още ще са високи - от 9 до 14 градуса.

 

През нощта срещу четвъртък от запад ще започнат превалявания от дъжд, които до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната, показва метеорологичната справка. По-съществени ще бъдат преваляванията в крайните западни и южни райони. Температурите сутринта в четвъртък ще са от  около 8 на запад до 14 в югоизточните части на страната.

 

В четвъртък ще бъде студено, ветровито и дъждовно

 

Дневните температури почти няма да се променят спрямо минималните и ще са от около 8 градуса на запад до 16-18 по Черноморието, сочат прогнозите на синоптиците.

 

Ще духа слаб и умерен вятър от север  и североизток. На места в централните и източните райони количествата валежи ще са съществени. По най-високите части на планините в Западна България дъждът ще преминава в сняг, но времето ще бъде динамично, ветровито и изключително неподходящо за туризъм. Хладно и с превалявания ще остане времето и в петък, категорични са метеоролозите.

 

Още в началото на другата седмица обаче се очаква подобрение на времето и постепенно повишение на температурите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване