10/22/14 04:47
(http://www.klassa.bg/)

Подписваме с Румъния за още 2 моста над Дунав

 Другата седмица ще подпишем меморандум с Румъния за изграждането на два нови моста над Дунав – Никопол - Турну Мъгуреле и Силистра - Кълъраш, съобщи вчера в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

 

Тъй като през тези съоръжения няма да минават европейски коридори, финансирането на проектите ще се извърши по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за периода 2014-2020 г., каза Ангелкова. Тя уточни, че с подписването на меморандума ще стартира от догодина и подаването на обща апликационна форма към програмата и изработването на технически проект за анализ, разходи, ползи, ОВОС и други параметри.

 

„След цялостната техническа подготовка двете правителства ще могат да преценят как ще се процедира с изграждането на мостовете. Най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство, но вече с известни данни, което е много важно, за да може да се вземе правилното решение”, допълни Ангелкова. Тя засегна и въпроса за разширението на моста Русе – Гюргево. Тъй като той е част от европейски коридор, финансирането на проекта позволява да се извърши по ОП „Транспорт” 2014-2020 г.

 

На въпрос кога най-после ще се разшири отсечката Русе – Велико Търново, на която стават много катастрофи, Ангелкова отговори, че най-вероятният вариант за проекта е изграждане на скоростен път, като финансирането ще е по ОП „Транспорт”.

 

Министърът каза, че е особено важно да бъде приключен проектът на агенцията за проучване и поддържане на Дунав (АППД) за подобряване на условията за корабоплаване по реката. Предстои до края на годината агенцията да получи дългоочаквания хидрографски кораб, който се изработва в Гърция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване