10/22/14 04:57
(http://www.klassa.bg/)

Френски петролен бос се разби в Москва

 Президентът на френската нефтена компания „Тотал” Кристоф дьо Маржри загина при самолетна катастрофа на московското летище „Внуково”, информира вчера агенция ТАСС. Трагедията се разигра в понеделник в 23,57 ч местно време. 63-годишният бизнесмен бил на борда на лекомоторния Фалкън 50, койтоq излитайки за Париж, се сблъскал на пистата със снегорин. От удара самолетът се запалил и

 

напълно изгорял

 

като фрагментите били разхвърляни в радиус от 200 м.

 

Освен Маржри в катастрофата загинаха и трима членове на екипажа, също френски граждани. Една от жертвите е жена на 39 години, най-вероятно стюардеса. 60-годишният шофьор на снегорина не е пострадал, но се намира в състояние на шок, уточниха от Следствения комитет. Според говорителя на ведомството Владимир Маркин водачът на почистващата машина е бил пиян. „Вече е установено, че шофьорът се е намирал в състояние на алкохолно опиянение. Освен това най-вероятно, докато тече разследването, от работа ще бъдат отстранени редица служители на летището”, подчерта Маркин. Вече са намерени черните кутии, информира РИА Новости, цитирайки ръководителката на пресслужбата на „Внуково” Елена Крилова. По думите й записващите устройства са

 

в нормално състояние

 

което ще помогне на разследващите да установят истинската причина за трагедията. На този етап Росавиация работи върху четири основни  версии – вина на пилотите, вина на диспечерите, вина на шофьора на снегорина и лоша видимост. Следователите уточняват, че Фалконът е закачил снегорина с предна част на колесника си и се е преобърнал. Не е изключен и вариантът падналата мъгла над летището да е станала причина за катастрофата, уточняват агенциите. Според информирани източници заради слабата видимост в понеделник вечерта 12 самолета, които е трябвало да кацнат във „Внуково”, са били пренасочени към аерогарата „Домодедово”.

 

На сайта на „Внуково” се съобщава, че в злополучната вечер видимостта е била 350 м. Руският зам.-министър на транспорта Валерий Окулов практически обвини служителите на летището за катастрофата.

 

я„Такова безхаберие, че просто нямам думи”, отсече чиновникът пред ТАСС. Заради инцидента започва

 

цялостна проверка

 

на работата на аерогарата.  

 

Парижката прокуратура образува наказателно дело за неумишлено убийство, съобщи АФП. Френското бюро за разследване на катастрофи в гражданската авиация изпраща в Москва трима дознатели, които ще работят по случая. „Ще бъде направено всичко необходимо за възможно най-бързо разследване на катастрофата”, увери руският премиер Дмитрий Медведев в телеграма до френския си колега Манюел Валс. Съболезнования на близките изказаха президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд. „Г-н Путин  познаваше отдавна Маржри и поддържаше с него тесни делови контакти”, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Известието за смъртта на бизнесмена потресе Франция. Парижката борса реагира вчера сутринта със сериозен спад на акциите на една от най-крупните петролни компании в света ”Тотал”, но страстите се поуталожиха след съобщение, че в близките часове ще бъде определен приемник на Маржри, посочва ТАСС. Нефтеният бос беше в руската столица за участие в заседанието на консултационния

 

съвет за чужди инвестиции

 

което се проведе в понеделник в Москва в присъствието на премиера Медведев. Приживе бизнесменът усилено лобираше пред френското правителство за доставката на хеликоптероносците „Мистрал” в Русия, която се задържа заради ситуацията в Украйна. Той беше и един от противниците на въвеждането на западни санкции срещу Москва. През юни т.г. в интервю за РБК Маржри заяви, че санкциите не плашат „Тотал” и той не бърза да „напуска” Русия, където работи с компании като „Газпром”, „Лукойл” и „Роснефт”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване