10/23/14 06:23
(http://www.klassa.bg/)

Законопроект вади на светло сенките в КТБ

 Избраните за депутати от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски ще поискат със закон да се осветлят всички политици и офшорки, които имат кредити и депозити в КТБ. Това обяви пред БНТ Йордан Цонев, който е заместник-председател на ДПС. Законопроектът ще бъде внесен от двамата депутати още в първите дни на новото Народно събрание.  С него ще се осветят всички сенки в КТБ, посочи Цонев. Той уточни, че законопроектът е бил поръчан от лидера на ДПС Лютви Местан.

 

Не предлагаме решение на казуса „КТБ”, а да се покажат всички кредити и депозити на лицата, заемащи висши държавни длъжности – политици, министри, кметове и т.н., каза Цонев.

 

Ще се даде публичност и на сметките на фирми, в които участват такива лица, включително такива на членовете на техните семейства. Предвижда се също така да се оповестят всички собственици на офшорни компании, които имат кредити или депозити в КТБ. В законопроекта е заложено БНБ да сключи договор с фирма с международен опит в проследяване на финансови потоци. Тя трябва да извади наяве и да направи достояние на цялата общественост какви сделки са се сключвали с парите на вложителите. Нашата цел е всички кредити да бъдат върнати до лев, поясни Цонев, като отбеляза, че законопроектът не предопределя фалит на КТБ. Той допълни, че още през август, в последните дни на предишния парламент,  ДПС е внесло законопроект със същите предложения но той бил отхвърлен. ГЕРБ и „Атака” не бяха в залата, а БСП отхвърли предложенията по процедурни съображения, каза Цонев. Законопроектът тогава предвиждал също така изплащането на гарантираните влогове да започва 60 дни след поставяне на банка под спецнадзор. Това означава, че ако той беше приет, изплащането на сумите щеше да започне още на 21 август. Ако го бяха гласували, казусът „КТБ” щеше да бъде приключен, посочи Цонев.

 

ДПС се обръща към останалите парламентарни групи за започване на честен разговор за задкулисието в българската политика, но с реални факти, а не с митологеми, допълни още той. Не на хора от ДПС излизат сведения и договори за наемни отношения с КТБ, нито техни роднини имат консултантски договори за 30 000 евро, каза Цонев. Той допълни, че тези, които не подкрепят законопроекта, трябва да кажат от какви сенки в КТБ се страхуват. Според него на база позициите на представители на ГЕРБ (Менда Стоянова), БСП (Румен Гечев) и Реформаторския блок (Гроздан Караджов), изразени в предаването "Референдум" на БНТ, от тези партии може да дойде подкрепа за проектозакона. Цонев твърди, че и тримата са се обявили за това да се разкрият сметките и връзките на политиците с банката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване