10/23/14 23:23
(http://pik.bg)

Карат психично болни да работят на частно в Карлуково

Карат психично болни да работят на частно в Карлуково

Пациенти на държавната психиатрична болница в Карлуково са били използвани за работа в дома на пещерняка, стопанисван от главния счетоводител на здравното заведение.

Това стана ясно след акция на ДАНС под надзора и ръководството на ловешката окръжна прокуратура във вторник. От правораздавателното ведомство отказаха повече информация извън официално оповестената.

Според нея действията на антимафиотите били предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по служба. След което по Закона на ДАНС
били задържани шефът на болницата д-р Кунка Никифорова и главният счетоводител Николай Станев за 24 часа. И двамата заемат длъжностите си повече от 10 г.

“24 часа” научи, че специализираната операция станала като във филмите, които често се снимат в пещерите около селото. Точно в 8,30 ч пред болницата спрели два буса, от които се изсипали маскирани служители, и 4 коли с цивилни.

“Там е като затвор - висока ограда, въоръжена охрана, достъпът е силно ограничен”, обясни кметът на Карлуково Васил Вълов. По тази причина не знаел дали е имало нарушения в болницата.

Във вторник атлетични мъже в черно прескочили 2-метровата ограда и се насочили към административната част. Други отишли при пазача и му казали: “Остави оръжието и джиесема.” След това отишли в жилищното блокче, където лекарите още спели.
Елементът на изненадата присъствал в операцията и довел до пълен шок персонала.

Преровени били всички канцеларии и отделенията с болните. Иззета била документация, тъй като в рамките на разследването имало данни, че длъжностни лица са отклонявали за лично облагодетелстване материали и средства. Те пък били отпускани за издръжка и капиталови разходи на здравното заведение, за храна и лечение на пациентите.

Акцията продължила до 22 ч. Според събраната информация основните схеми включвали възлагане на обществени поръчки на фирми, регистрирани на близки роднини.

Налице са данни, че по разпореждане на длъжностните лица, служители на болницата и пациенти са били принуждавани да полагат безвъзмездно труд в частни обекти. С цел лична облага отклонявани са и пари на пациенти - пенсии и социални помощи, гласи съобщението от ДАНС.

След изтичане на 24-часовото задържане д-р Никифорова и счетоводителят Станев са освободени. Засега не им е повдигнато обвинение. Процесуално-следствените действия по случая продължават, заявиха от прокуратурата вчера.

“Възприемам случилото се като обида към мен и болницата. Пред очите ми все още е насоченият автомат. Виждала съм такова нещо по филмите, но не съм мислила, че ще го преживея - заяви вчера д-р Кунка Никифорова. - Възмутена съм, че в съобщението на ДАНС пише, че са отклонявани пари. Колко може да се отклонят от 3000 лв.?

Толкова ни отпускат на месец под формата на стопански разходи. Бюджетът е уточнен - за храна, за лекарства, за заплати. Всичко е регламентирано така, че ние да не оперираме с пари, а да си гледаме работата и да лекуваме. Социалните помощи и пенсиите, които уж сме присвоявали, всъщност пациентите ползват само вкъщи. А личните им пари се пазят в каса.

Досега не е имало жалби от техни близки. Имам съмнения кой може да стои зад показната акция на ДАНС. Подозирам, че недоволни бивши служители са пуснали жалба, за да спъват работата в болницата.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване