10/23/14 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Комисията “Юнкер” одобрена от ЕП

 Новата Европейска комисия с председател люксембургецът Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена вчера от Европейския парламент, предадоха агенциите.

 

Екипът на Юнкер получи 423 гласа от консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които сформираха голяма коалиция в рамките на парламента. 209 евродепутати гласуваха против, а 67 се въздържаха.

 

Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора. Копие от писмото ще бъде изпратено на Европейския съвет.

 

Европейският съвет се очаква днес или утре да назначи новата ЕК, считано от 1 ноември. Дотогава Юнкер и неговият екип остават със статута на новоизбрана, но не и на действаща комисия, уточнява АФП.

 

В речта си пред Европейския парламент преди гласуването Юнкер обеща да представи

 

голям пакет от инвестиции за растеж

 

на стойност 300 милиарда евро до Коледа, но също така заяви, че ще приложи бюджетните правила. “Ако ни дадете подкрепата си днес, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа”, заяви Юнкер. “За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи”, призова той.

 

Сред своите приоритети Юнкер посочи и приемането на нови директиви за

 

създаване на

 

единен пазар

 

за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в “номер едно в света” в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки.

 

Юнкер каза още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море.

 

“Реагирахме едва когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано”, заяви Юнкер. Той обаче не спомена кризата в Украйна, която увеличи напрежението с Русия.

 

Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение, заяви Юнкер.

 

Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

 

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна, посочи той. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

 

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните.

 

Младите трябва да получат

 

възможности

 

иначе ще се провалим. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми, заяви новоизбраният председател.

 

Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.

 

Той съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване