10/23/14 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Увеличаването на разводите в Иран е свързано с промените в статута на жените

Ройтерс

Сватбите в Иран са отдавна най-важното събитие, за което семействата харчат хиляди долари за отпразнуването на сключения съюз. Но сега някои семейни двойки развързват кесиите си за съвършено друг вид брачно честване: празненство за развод.

От месеци местните медии и блогове тръбят за разточителни приеми на разделящи се съпрузи, допълнени със саркастични покани и хумористични торти. Това явление стана толкова разпространено в Техеран и другите големи градове, че един изтъкнат духовник каза, че хората, които устройват тези празненства, са “сатанисти”.

Все пак “разводните тържества” са признак за една неоспорима тенденция: броят на разводите в Иран нараства. От 2006 г. той се е увеличил с над 50 на сто и се е стигнало дотам, че около 20 процента от браковете свършват с развод. Само през първите два месеца на годината от иранския календар (края на март-края на май) е имало над 21 хиляди развода, сочи официална статистика.

Увеличаването на броя на семейните двойки, избрали раздялата, гневи консерваторите в Иран, според които това противоречи на ценностите на Ислямската република. Миналия месец Мостафа Пур Мохамади, настоящият министър на правосъдието, който е и духовник, каза, че наличието на 14 милиона бракоразводни дела в съдилищата “не подобава на ислямската система”, съобщи студентската информационна агенция ИСНА. Някои от делата за разводи, както е в много други страни, включват икономически проблеми, прелюбодеяния, пристрастяване към наркотици и физическо насилие. Но повишаването на равнището на разводите изтъква също една фундаментална промяна в иранското общество, казват експерти. “Има голямо разрастване на индивидуализма в Иран, особено сред жените. Жените са по-образовани и имат повече финансови възможности”, казва Хами Реза Джалалпур, социолог от Техеранския университет. “Беше прието жената да се омъжи и бъде оставена да се оправя. Сега, ако тя не е щастлива, ще се разведе. Това не е табу”, казва той.

“РАЗВОДНО ТЪРЖЕСТВО”

Една 41-годишна жена - дипломиран химик, сега шеф на връзките с обществеността в техерански завод и майка на дъщеря под 20 години - казва, че се е развела със съпруга си, защото той е бил силно пристрастен към наркотици. Отнело й четири години, за да преодолее бюрокрацията на властите. “Те не обичат разводът да става по инициатива на жените”, казва тя пред Ройтерс, като моли името й да не бъде споменавано. Но през годината след развода “аз бях като на небето”.

Когато била още омъжена, една леля й казала да не мие съдовете по време, когато това предизвиква главоболие у съпруга й. “Казах: главоболието да върви по дяволите. Защо той не се вдигне и сам да измие съдовете?”. Тя никога не е ходила на някое от прочутите празненства за разводи, но добавя: “Денят, когато получих окончателно развода, поканих няколко приятели да го отпразнуваме”.

Брачното законодателство в Иран по традиция дава предимство на съпруга, който има право да поиска развод. Но в повечето случаи, разглеждани сега в съдилищата, съпругът и съпругата постигат взаимно съгласие да се разделят, казват ирански адвокати. В случаите, когато съпругът не дава развод, за да го получи, съпругата трябва да докаже пред съда, че мъжът й е агресивен, има психологически проблеми или по някакъв начин е неспособен да изпълнява брачните си задължения.

ЖЪЛТИЦИ

Понякога съпругата може да поиска да й бъде изплатен откупът (мехрие), ако той не е бил платен на сватбата. Размерът на откупа за булка в Иран, който обикновено се плаща със златни монети, скочи до небесата през последните години - понякога семействата плащат десетки хиляди долари. Ако съпругът не е в състояние да плати откупа, жената може да го опрости отчасти или изцяло при споразумението за развода. В отделни случаи съпругът може да влезе в затвора,ако не е в състояние да плати откупа.

“През последните две години ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване