10/23/14 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Шейхът на Катар брои €110 млн. за най-елитния хотел в Рим

 Шейхът на Катар Хамад Бин Джасим ал Тани купи за 110 млн. евро най-елегантния хотел на Рим ­ „Сейнт Реджис Гранд Отел”. Продаде му го след продължили близо десет месеца преговори досегашният собственик – международната компания за луксозни хотели „Старууд”. Бижуто на гостоприемството е известно в цял свят преди всичко с

 

кралския си апартамент, където нощувката струва 20 хиляди евро

 

на вечер.

 

„Грандът” на Вечния град е вдигнат преди 120 години от прочутия швейцарски предприемач в хотелиерския бизнес Сезар Риц. През 1891 г. той бил убеден да направи сериозната за онова време инвестиция от няколко милиона лирети на прием в Лондон, където се почерпил подобаващо с тогавашния италиански министър-председател маркиз Рудини. Започналият кариерата си като сервитьор бизнесмен, който в началото на миналия век става известен като „краля на хотелиерите” и „хотелиера на кралете”, поканил за проектант прочутия в ония години архитект Джулио Подести. Когато пък хотелът бил готов, Сезар Риц привикал за главен готвач тогавашния световен цар на черпака Огюст Ескофие. Не минало много време и римският „Гранд Отел” станал задължителното местенце за нощувка и купон във Вечния град на едновремешния планетарен хайлайф. Сякаш за благозвучие през 2000 г. към името на разполагащата със 138 стаи и 21 апартамента страноприемница било прибавено и внушаващото респект „Сейнт Реджис”.

 

През портала на шикозния хотел са минавали куп държавни глави, светила на политиката, звезди на киното, театъра и музиката, известни художници и скулптори. Един от първите видни гости на „Гранда” в началото на миналия век бил фашисткият водач на Италия Бенито Мусолини. През 1975 г.

 

по време на

 

официалното си посещение в Рим

 

в хотела преспива и тогавашният държавен глава на България Тодор Живков. В началото на миналото лято в апартамента за 20 хиляди евро нощуваха членовете на митичната банда „Ролинг Стоунс”, начело с фронтмена си Мик Джагър. „Сейнт Реджис Гранд Отел” е предпочитан също така и от плеяда холивудски звезди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване