10/24/14 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Албания одържави енергото на ЧЕЗ за €95 млн.

 Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76% от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. През юни тази година Албания и ЧЕЗ се споразумяха Албания да плати на ЧЕЗ 95 млн. евро., за да си върне собствеността, след като шест месеца по-рано й отне лиценза.

 

Албанското министерство на енергетиката и промишлеността съобщи, че така албанското правителство, което сега притежава 100% от електрическата компания, приключва процеса на спорове между двете страни.

 

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76% от албанската компания за 102 милиона евро. През януари миналата година регулаторът отне лиценза за работа на ЧЕЗ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа. Чешката фирма поиска международен арбитраж и обезщетение от Албания. По нейни оценки понесените от отнемането на лиценза щети възлизат на 200 млн. евро. Още от началото на работата в Албания чехите се оплакаха от големия процент загуби на електроенергия в мрежата, който тогава достигаше 36 на сто, главно заради масовата кражба на ток.

 

Договорено е 95-те млн. евро да бъдат изплатени на вноски в периода от 2014 до 2018 г. Албанската страна оцени това споразумение като голям успех, тъй като с него беше избегнат арбитражният съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване