10/24/14 05:19
(http://www.klassa.bg/)

България e № 2 в избора на руските туристи

 България е на второ място сред най-популярните туристически дестинации за руснаците в Европа. Това става ясно от класацията на “ТUI Россия”, според която страната ни остава любимо място за отдих на братушките, изпреварена само от Испания. България е единствената страна членка на ЕС, в която има ръст на руските туристи с 1,7 на сто през изминалото лято. По данни на Руската федерация 30 на сто по-малко са нейните граждани, пътували в чужбина за същия период на годината. В сравнение с 2013-а руснаците по-често са предпочитали да отсядат в по-евтини хотели с добро съотношение между качество и цена. “През тази година традиционно евтината дестинация показа отлични резултати. Бъл­гарските курорти се продаваха добре през целия сезон. Причината за това е, че

 

търсенето се измести към по-достъпните хотели

 

и апартаменти”, констатират експертите на “ТUI Россия”. Освен това в България всяко лято пристигат руските собственици на повече от 360 000 жилища по Черноморието, а повече от 22 хил. души от федерацията имат българско гражданство. В същото време въпреки очакваният драстичен спад на украинските туристи у нас това лято намалението е било с едва 4,6 %, сочат данните на икономическото министерство.

 

В първата тройка на любими за руските летовници дестинации попада също така Гърция. През 2014 г. европейското направление е било по-малко популярно в сравнение с Турция и Египет, констатират от “ТUI Россия”. В първата петица попадат още Италия с нейната Венецианска Ривиера и Римини и Черна гора с красивото си адриатическо крайбрежие.

 

Близо

 

половината от поискалите първо разрешение

 

за пребиваване у нас през миналата година са били руски граждани, става ясно от анализ на Евростат за административните данни относно разрешенията за пребиваване в ЕС-28. От 6436 поискани първи разрешения за пребиваване у нас от граждани на страни, които не са членки на общността, 2 930 са били на руснаци, отчита европейската статистика. Около 1000 турски граждани също са поискали разрешение за първо пребиваване у нас. Броят на украинците е 476, което е 7,4 на сто от всички с първо разрешение да пребивават у нас.

 

Повече от 2,3 млн. чужденци са поискали разрешения за пребиваване в страни членки на ЕС през 2013 г., отчита още европейската статистика. Това е с 12,5 на сто повече в сравнение с предходната година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване