10/24/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Невидимата част на айсберга КТБ

 Четиримилиардното цунами откъм КТБ, предизвестено от БНБ, хвърля бедната ни държава България в непосилен за разгадаване тих ужас. И то на фона на объркана политическа ситуация, в която още не знаем ще има ли правителство и ако да- колко ще изкара то.

Многоочакваният цялостен одит на КТБ и банка "Виктория" излезе най-после, но вместо казусът да се разплете, се оказва, че потъва в още по-голяма енигма. Пак ни се подхвърлиха подбрани части от доклада на одиторите, липсват важни цифри, неубедително остава твърдението,че за съществена група кредитополучатели липсва информация за обезпеченията, което ги правело нереализуеми и следва да бъдат обезценени с няколко милиарда.

Ако участниците в заверата за потопяването на бившата мощна банка имаха оркестър за сватби и погребения, то той би трябвало вече да свири траурния марш. Нямат. Мастити банкери и финансисти пък, определящи се за такива един друг, също вече пишат от телевизорите смъртния акт на КТБ. Като същевременно сритват всякакъв опит за алтернативен изход и оздравяване, изричайки катастрофални прогнози по адрес на всеки, предложил помощ с пари, инвестиции, работещи практики и механизми. Примерно, вездесъщият Левон Хампарцумян плаши мизерстващия ни народ,че ако спасение за банката има, то ще струва по 2 000 лв. на всеки българин. Ама как ефектно го е изчислил, какви висоти на ПР-а и на математическата виртуозност…

"Прагът на търпимост на българите е вече болестно състояние. Шайка авантюристи с бели якички вършат финансови безобразия, а стадото потърпевши чака като на заколение", сподели финансовият експерт Георги Атанасов.

Криминален ли е случаят КТБ?

Не знаем кои са големите кредитополучатели…Не знаем за реалното състояние на депозитите на вложителите. Говори се за тънко уредени цесии обаче. Подочухме,че квесторите били имали специално разрешение от БНБ за такива цесии, които легитимират играта "и вълкът сит и агнето-цяло" или "ти губиш малко, но си прибираш парите, пък ти, от другата страна, не дължиш нищо".

При тази игра на шумолене на големи пари е пословично масовото ни финансово невежество, което е на път да вземе нови жертви сред непосветените. Буквално. Да припомняме ли колко наши съграждани, приятели и съседи по време на т.нар. преход загубиха пари във финансови пирамиди и фалирали банки? Това бяха пари на обикновени хора, спестявали цял живот, подложили се на лишения, за да имат бели пари за черни дни, за образование на децата или за ново жилище.

Няма статистика колко от тях след като пиха чаша студена вода за спестяванията си напуснаха този свят от инфаркт , инсулт или други бързотечни заболявания, вследствие на пагубния стрес. Някои определено се простиха с живота с облекчение, за да не изживяват срама пред наследниците си за финансовия си наивитет.

Така е при "малките" хора- банките по закон у нас имат непропорционално голяма власт над тях, почти крепостна, пращат им частни съдебни изпълнители при най-елементарния житейски трус, вземат им жилищата , достойнсвото и ги лишават от перспектива.

Не стоят така нещата при членовете на "елитния клуб" на олигархата. При пътен инцидент наскоро, станал заради леко одраскания луксозен "Майбах" на Евгения Банева, чукнат от раздрънкан "Опел", тя се обърнала разярена към шофьора му: "Какво ще оправят бе, цървул!? Само фара на тази кола струва колкото апартамента ти и жалкия ти живот!". Енергичната адвокатка Веска Волева, изправила се фронтално срещу несправедливите банкови практики у нас, заяви,че има информация от хора с достъп до данните на КТБ, че петима съдии имали общо 300 млн. лв. на влог във въпросната банка. Не 3, не 30, цели 300 млн.лв., от честен труд, може би…Не са малко и примерите как хлътнали със стотици милиони дългове едри бизнесмени, юристи и политици минават невредими през нарушаването на закони, през мрежите на правосъдието и най-вероятно ще финишират с нови активи и дебели банкови сметки. Тук-там някой изгаря от машинациите на конкурентите. Като Цветан Василев и останалите лоялни към него партньори.

Почтени финансисти казват, че казусът КТБ е, всъщност, казусът БНБ. Че акцията срещу банката на Василев е наказателна и е опит за откровената й ликвидация с последващо, а май и текущо, разграбване на активите й.

Одитът не излезе на светло. Разказаха ни го. Видяхме горната част на айсберга, изпречил се срещу двете банки, но голямата, тъмна част остана под водата. Пострадалият Вежди Рашидов се заканва с протести на над 500 000 души, които могат да бъдат засегнати от евентуалния фалит на КТБ, под лозунга "Къде са ми парите?". Ще има ли видов ден или отново ще чакаме пред телевизорите някой друг, автентичен или, не дай боже, псевдоБатман, да защити правата ни от авантюрите на банкстерите?

Навремето дядо ми разказваше за един известен спекулант-фабрикант по царско време, за който хората казвали: чак след третия си банкрут си вдигна голямата бяла къща в центъра на града. Наивник е бил. Днес големите бели къщи ги вдигат основно хора без бизнес, без легални капитали, без работещи предприятия, без да дават работа на други, без идеи. И без следа от елементарно приличие.

Спомням си една известна карикатура на талантливия Анри Кулев. Опашка от безлични, примирени хора чакат пред гигантска месомелачка, която ги изкарва от другата страна обезформени, като обикновена кайма. Жестока метафора, но близка до житейските реалности.

Ще чакаме ли на опашката? Няма ли да изригнем и най-после да счупим тези дяволски финансови изобретения за смазване на всеки разумен глас, индивидуалност, на беззащитните пред закона, на справедливия съд и възмездието?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване