10/24/14 08:23
(http://noresharski.com/)

„Няма доклад – няма проблем“

Автор: Георги Ангелов

Цветан Василев и бившите директори на КТБ твърдят, че докладът не може да се ползва пред съд

Цветан Василев и бившите директори на КТБ обявиха, че докладът на три от най-добрите одиторски фирми бил „пасквил“, „манипулативен“, „без правна стойност“. Интересно е, че те всъщност не отричат данните от доклада, а твърдят, че докладът не може да се ползва пред съд (явно смятат да обжалват отнемането на лиценза). На тази база те твърдят, че всичко с КТБ е наред. С две думи: „Няма доклад – няма проблем.“

Обаче, има две сериозни слабости в тази позиция на бившето ръководство.

На първо място, един лош кредит си е лош – независимо дали има или няма одиторски доклад. Ръководството на КТБ (квесторите) са длъжни да начислят обезценки за лоши кредити на база на информация за обслужването на кредитите, оценка на кредитополучателите, паричните им потоци, обезпеченията и т.н. Както знаем, точно тази информация беше събирана през последните месеци и вече е налична в КТБ. Въз основа на нея и вътрешните правила на банката се определя равнището на обезценки. Атакуването на доклада на одиторските фирми не променя факта, че в КТБ има проблеми и те трябва да се отразят счетоводно.

На второ място, дори да не се ползва докладът на одиторите и дори да не се ползват новите правила за оценка на лошите кредити, то това не означава, че банката е в добро състояние. Всъщност, ако не се ползват новите правила, тогава тогава трябва да се ползват старите правила за лоши кредити. В доклада, публикуван от БНБ, има оценка и на лошите кредити по старите правила:

„Извършен тест в банката при отчитане на фактически просрочия показва, че формалното прилагане на тази политика [старите правила] към 30.09.2014 г. би дало като резултат загуби от обезценки по кредитния портфейл в размер на 4757 млн. лева.“

Всъщност, оказва се, че дори по старите правила за лоши кредити (въведени от старото ръководство на банката) обезценките на кредитния портфейл са големи. Те са 4.8 милиарда лева – т.е. реално те са дори по-големи отколкото оценката на одиторите (която е 4.2 милиарда лева).

С други думи, независимо дали се прилагат новите или старите правила за обезценките по лоши кредити, независимо дали се ползват или не се ползват одиторските доклади, КТБ ще отчете огромни загуби от обезценки по лоши кредити и вече е във фактически фалит.

Източник: Фейсбук прогила на Георги Ангелов

The post „Няма доклад – няма проблем“ appeared first on Noresharski.com.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване