10/24/14 05:27
(http://www.klassa.bg/)

Руската армия атакува съветски боклуци в Арктика

 Руското Министерство на отбраната се захваща с почистването на Арктика от боклуци, натрупани през съветско време, информираха вчера агенциите. Мащабната операция е насрочена за идната година, като в нея ще се включат Военноморският флот и подразделения, дислоцирани на арктическите острови, уточнява РИА Новости.

 

„Президентът на нашата страна инициира мащабна програма за почистване на северния район от това, което ни е останало като наследство от предишните десетилетия, дори векове”, обясниха военни. „Това предимно е съветска техника, като самолети. Има и хиляди тонове негодни за употреба нефтени продукти, десетки хиляди варели”, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на ведомството. До края на 2014 г. голяма част от руските военни подразделения ще бъдат разместени по целия арктически пояс – от Мурманск до Чукотка. Министърът подчерта, че в Арктика подчинените му ще имат много работа. „Те ще трябва да приведат в нормално състояние редица обекти, в частност летища и складове, а енергийните обекти ще се изграждат наново”, допълни Шойгу, цитиран от Интерфакс. В момента Русия възстановява военната си инфраструктура на изоставената преди години военноморска база на Новосибирските острови. „В началото на септември м.г. към споменатата база от Североморск се е отправил отряд бойни кораби”, обясни командващият на Северния флот адмирал Владимир Корольов. В състава  на армадата влязоха големият кораб „Адмирал Левченко”, десантните кораби „Георги Победоносец” и „Кондопога”, танкерът „Сергей Осипов”, спасителният буксир „Памир” и др. „Основната цел на похода на отряда е да достави в Арктика личен състав, техника и имущество за тактическата група на Северния флот, която от тази година ще носи бойно дежурство на Новосибирските острови на постоянна основа”, заяви тогава адмирал Корольов. Освен това на летището „Темп” на остров Котелний за първи път от 30 години насам кацна военнотранспортен самолет Ан-72. В момента пистата се удължава, което ще й позволи да приема самолети като „Антей” и Ил-76. Повишеният интерес на Москва към усвояване на Арктика се обяснява с факта, че там се намират една четвърт от всички неизследвани залежи на енергийни ресурси. Русия първа от петте арктически страни (освен това Канада, Дания, Норвегия и САЩ) през 2001 г. заяви намерението да разшири границите на континенталния си шелф.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване