10/25/14 11:34
(http://www.klassa.bg/)

100 години без Яворов - великата липса на един народ

 Велика е липсата на Яворов. Велика кауза може да направи велики хора. Това заяви за БГНЕС Иво Милтенов, уредник на Музея на Пейо Яворов. Думите му са по повод 100-годишнината от гибелта на поета и посветената му изложба "Път, на който не съзирам края" в Музея за история на София.

Яворов е имал велика кауза - България, заяви Милтенов. Според него, България е била толкова жива вътре в него, че го е подпалва. Никой не го кара да вземе пушката, да сложи четнически дрехи и да влиза в Македония, той кара други. Това може да стане само, ако имаш кауза, която е по-велика от твоя живот.

Милтенов е убеден, че съвремието ни има нужда от повече хора като Яворов. Гоце Делчев, Тодор Александров, Яворов са големи българи, но не на приказки и да се сочим по екрана на телевизора, това са хора на действието. Той наблегна на факта, че тези хора до края на живота си не изневеряват на делото си - те изгарят в него.

Яворов ми е в сърцето. Обичам Яворов и това е любов, която ме държи много години. Имаше години, в които бях влязъл вътре в него, за да гледам как се вижда от там. Бях се вживял до такава степен, че да хвана рефлексията му - онова, което го движи и мотивира. Известен период бях там и казвам, че не е лесно да си Яворов, сподели уредникът. По негови думи, Яворов е дълбок поет, той има редица кодирани неща, които интуитивно можеш да схванеш като поет. Някои могат да бъдат обяснени с думи, други-не.

Милтенов заяви, че според него видимо отвън състоянието на музея на поета е лошо, което не е обществена тайна. Конструкцията на сградата започнала да се влошава преди много години. Съдбата на музея е доста агонизираща и това рефлектира върху културния ни живот. Раната "Яворов" е неразрешена толкова много години. Не ни прилича като културна нация, твърдо каза Милтенов. Той сподели, че немци неведнъж са му заявявали, че ако къщата беше в Германия, щеше да бъде палат.

Иво Милтенов е един от хората, подготвили изложбата "Път, на който не съзирам края", посветена на поета. На нея имате шанса да видите реликви на поета и семейството му някои, от които се показват за първи път в София. Част от тях включват Яворовите оръжия, единствената снимка, на която Лора се е усмихнала някога, шал на поета, както и портфейла му. Разхождайки се из изложбата може да видите сканирани снимки на Яворов, книги и най-вече писма между Яворов, Лора Каравелова, Христо Матов, д-р Кръстев и други.

Проф. д.т.н. инж. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН, който бе дошъл да разгледа изложбата заяви, че в сърцето си чувства Яворов като гений, а като арменец го чувства като най-големия гений на света. Яворов е гениален, защото стиховете му достигат дълбоко в душата на обикновените читатели, каза той. Става ясно, че в Армения Яворов се ползва с изключително уважение и почти всички знаят кой е той. Освен това има и няколко училища, кръстени на негово име в Ереван и други градове.

Според Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, изложбата вдъхновено чете битието на поета през призмата на пътя. Траекторията на Яворовото битие разчертава сложна духовна картография на пътя, разпознат в изложбата като-път към словото, към братята по оръжие, път към братята по перо, пътят към Голгота, пътят към другите, пътят към любовта и трите жени в живота на Яворов и жестокият кръстопът на всички тези пътища - 1913 г.

100 години по-късно Яворов грее в нашия български космос като огромна черна звезда, ослепително красива и пронизващо страшна, подчерта Зографова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване