10/26/14 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Празник на еленския бут

 С почти коледно настроение зарази обилния снеговалеж еленчани, които за поредна година посрещнаха Празника на еленския бут, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Въпреки снега и лошото време, което причини главоболия на много желаещи да посетят Елена, мъжете в традиционни носии се пребориха с прасето и пресъздадоха старата еленска традиция. В пърленето на свинята над трапа участваха само еленчани. Еленчанките не останаха по-назад от мъжете и приготвиха вкусни гозби.

Тънко и майсторски нарязан бут - не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкуснотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна.

Празникът в града вече е традиционен, като идеята му е да възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден. Дълги години около Димитровден еленчани са отваряли широко портите на своите домове, за да посрещнат скъпи гости от близко и далече, да се нагостят щедро, да се повеселят така, както само балканджиите могат. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан. За това и празникът се провежда в края на октомври, когато идва зимата. Не случайно и Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Еленският бут е силна конкуренция на испанската планинска шунка – Хамон. А дали балканджийските прасенца са по-вкусни от Иберийската свиня, само ценителите на тънко нарязаните мръвки могат да кажат, докато преглъщат с глътка българско червено вино. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване