10/26/14 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Проевропейските партии печелят убедително в Украйна

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Проевропейските партии печелят убедително предсрочните парламентарни избори в Украйна, проведени в неделя предадоха световните агенции, като цитираха проучване екзит пол.

Партията на президента Петро Порошенко и четири други прозападни формации, включително националистически, взимат заедно около 70 процента, посочва Франс прес.

Блок на Петро Порошенко е първи с 23 процента, съобщи ТАСС. Втори с 21,3 процента е Народният фронт на премиера Арсений Яценюк.

На трето място е националистическата партия “Самопомощ” на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2 процента.

Със 7,6 процента, основната проруска формация, Опозиционен блок на Юрий Бойко, също преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада според анкетата, проведена сред гласоподаватели, излизащи от избирателни секции.

Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко е пета с 6,4 процента. Така формацията, която няма ясна политическа ориентация, попада за първи път в еднокамарния парламент.

На шесто място е партията “Баткившчина” на бившия прозападен премиер Юлия Тимошенко с 5,6 процента.

Седма с 5,3 процента е националистическата партия “Свобода” на Олег Тягнибок. Никоя друга формация не преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада.

Комунистическата партия на Украйна е получила 2,9 процента.

Радикалните националисти от “Десен сектор”, които се сражаваха в конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, са взели 2,4 процента.

Тези резултати са очаквани.

Те дават на управляващите прозападни политици силен мандат да сближат Украйна с ЕС и САЩ, да проведат продемократични реформи и да изпълнят плана на Порошенко за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизточната част на страната, отбелязва Ройтерс.

В същото време те може да обтегнат още повече отношенията на Украйна с Русия. По последни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирани от ТАСС, избирателната активност е била едва 40,77 процента.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване