10/27/14 13:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Началото на новия парламент: Цецка Цачева пое пак Народното събрание


Новият парламент, избран след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, започва днес работа. 

Официалното откриване на 43-то Народно събрание е насрочено за 14ч. На церемонията ще присъстват президентът, служебният кабинет, патриархът, представители на различни държавни институции и дипломати.  Депутатите ще положат клетва. Държавният глава ще направи обръщение към тях, след което всяка от парламентарните групи ще обяви позициите, с които тръгва в новото Народно събрание.

В края на първото заседание трябва да бъде избрано и ръководството на Народното събрание. 

"Дневник" следи на живо събитията.

16.36ч. Зам.-председателите са избрани единодушно. 

Възниква нов проблем: трибуната на парламента не може да побере едновременно председателя и осемте му подгласници.

Цецка Цачева обяснява, че в новия правилник ще бъде записано на какъв принцип ще се редуват заместниците й в ръководенето на заседанията и веднага уточнява, че този въпрос вече е обсъждан от контактната група и не предизвиква напрежение между партиите.

16.22ч. Започва процедурата по избора на зам.-председателите на парламента. Кандидатурите се гласуват заедно. 

Номинациите са:

- Димитър Главчев (ГЕРБ)
- Янаки Стоилов (БСП) 
- Алиосман Имамов (ДПС)
- Иван Иванов (Реформаторски блок)
- Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт)
- Явор Хайтов (Български демократичен център)
- Явор Нотев ("Атака")
- Росица Янакиева (АБВ)

16.20ч. В слово пред депутатите новият председател на свой ред призовава за смирение. Цецка Цачева уверява колегите си, че ще бъде предвидим и диалогичен председател.

16. 05ч. Цецка Цачева е избрана за председател на парламента. Против беше цялата група на "Атака" и един депутат от "Патриотичния фронт", а един от Реформаторите гласува "въздържал се".

Стефан Данаилов се оттегля от трибуната с пожелания към Цачева да ръководи мъдро, справедливо и женствено. Актьорът с усмивка отбелязва, че новият председател е негов "голям фен".

15.55ч.  Речите на групите приключиха, депутатите пристъпват към избор на председател на Народното събрание. 

Бойко Борисов взима думата и предлага Цецка Цачева. Припомня, че вчера е предложил поста на БСП, но е получил любезен отказ. От БСП обявяват, че ще подкрепят Цачева. 

15.50ч. От името на групата на АБВ Ивайло Калфин призовава партиите да се държат отговорно и да търсят пресечните точки в името на решаването на важните проблеми пред държавата. 

Против съм партиите самоцелно и по всеки въпрос да се противопоставят. Да потърсим съгласието и това, което българските избиратели очакват от нас, обръща се към колегите си Калфин. 

15.37ч. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров излиза на трибуната и веднага прави опит за скандал с искане да се отстрани знамето на Европейския съюз от пленарната зала. Позовава се на Конституцията, според която в залата трябва да присъстват държавните символи и обяснява, че европейският флаг не  такъв. Стефан Данаилов оставя забележката без внимание. 

"На гробокопачите на "Атака" предавам здрав неодялан поздрав от избирателите ни", започва словото си Сидеров. Цитирайки стар виц, заявява, че държавата се е напълнила с "мераклии за власт", но стои въпросът "Могат ли?". Словото му продължава в същата стилистика с откровени сексуални намеци. 

Пред залата Сидеров изброява политическите приоритети на "Атака", след което повишава тон и се обръща към посланиците на страните-членки на ЕС в залата: "Предайте на вашите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото така самоубиват собствените си държави".

Добавя, че Западът ще бъде принуден да прекрати санкциите, защото Москва ще свали западните лидери, които са марионетки на САЩ. "Не искаме да ни тикате във война с нашата освободителка. Два пъти го направихте и влязохме във война, завършила с национални катастрофи, трети път няма да го позволим", обръща се Сидеров към посланиците.

Това е пореден път, когато Сидеров използва откриването на парламента, за да отправя подобни реплики към посланиците на страните от Евросъюза  в България. 

Отговорът на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в "Туитър":
В. Сидеров : според него, европейският "флаг" не е легитимен в НС. Горд съм да имам 2 знамена, едното да е и в БГ НС! pic.twitter.com/iqd1RUvhCu

— X Lapeyre de Cabanes (@France_Bulgarie) October 27, 2014
Словото на Сидеров завършва със закана, че партията му ще устои на всичко, "защото падне ли "Атака", пада България, А Бог пази България".

15.25ч. От името на ББЦ Светлин Танчев обявява, че общата група на коалицията ще се нарича "Български демократичен център". Декларира, че формацията ще направи възможното да има колкото е възможно по-дълго работещ парламент. "Ще направим живота ви ад, ако усетим, че се опитвате да работите в името на икономическо-политическата олигархия, както ставаше в последните години", зарича се Танчев.

Той допълва, че групата му настоява за парламентарна анкетна комисия за КТБ, както и за постоянна комисия с участието на граждански организации, която да преценява необходимостта от законодателните актове на новия парламент. 

Дългото слово на Танчев завършва с думите "И Бог ще е с нас, защото вижда, че са чисти помислите ни!".

15. 20ч. От името на Патриотичния фронт лидерът на НФСБ Валери Симеонов изброява приоритетите на формацията, сред които данъчни промени, смяна на избирателната система, въвеждането на изпит по български език при даването на гражданство, обвързването на социалните помощи с образование, връщане на казармата и военното обучение, активна политика за българските общности зад граница. 

Фронтът ще работи за отстраняване от властта на участващите в нея рушащи единството на нацията етнически партии, декларира в заключение Симеонов и се обръща към редиците на ДПС с думите "Честито!".


15.13ч. Времето за изказване на Реформаторите е почти изчерпано, предупреждава Стефан Данаилов.

Съпредседателят на Реформаторите Меглена Кунева излиза на трибуната с уверенията да говори накратко.

В бързо темпо тя изчита десет точки, в които декларира позиции на съюза, сред които промени в Конституцията и реформа на съдебната система.

От името на групата обявява, че формацията одобрява политическо участие в бъдещия кабинет (както настоя вчера Бойко Борисов - бел. ред.). Добавя, че Реформаторите няма да са пречка за съставяне на дясноцентристко правителство.

"Имаме пълна готовност да поемем политическа и лична отговорност и призоваваме политическите сили да подкрепят дясноцентристки кабинет", казва Кунева. Не на последно място отбелязва, че България трябва да даде знак на Европа, че има воля за стабилен мандат като председателстващ Евросюза през 2018г.

Докато Меглена Кунева говори на трибуната, телевизионните камери проследяват как делян Пеевски напуска пленарната зала и отива в стаята на ДПс, съпроводен от охраната си.

15.10ч. "Трябва да съставим правителство според волята на българския народ, но не и правителство, което да остави в опозиция българският народ. Народът се произнесе за трудно дясно правителство и трудна лява опозиция", заяви Радан Кънев. 

Лидерът на ДСБ многократно употреби думата "смирение" в контекста на работата на политиците в непосредствено бъдеще. Той повтори приоритетите на формацията му - съставяне на работещо правителство, смело начало на съдебна реформа, административна реформа и удар по корупцията в обществените поръчки. 

"Няма да допуснем нарушаване на човешките права. ще сме основния гарант в обществото за недопускане на нарушаване на човешките права, но няма да допуснем зад хартата за човешките права да се опъва чадър за корупция в съдебната система", предупреди Кънев. 

15.05ч. Реформаторите разделят времето за изказване от името на група на две между съпредседателите на групата си - първи ще говори лидерът на ДСБ Радан Кънев, а след това - председателят ан ДБГ Меглена Кунева.

14.50ч. В емоционално слово председателят на ДПС Лютви Местан предупреди, че очертаващият се управленският формат е идеологически несъвместим.

"В търсене на мнозинство, рискуваме да загубим ценностната ориентация на България", заяви Местан и попита мнозинството: "Как ще съвместите евроатлантизма с искането да се преразгледа разполагането на НАТО-вски бази в България?". 

Местан посочи, че дори да се постигне мнозинство от 202 депутати, това не е основа за стабилно управление, защото липсва ценностната спойка. 

Лидерът на ДПС неколкократно посочва, че движението има тежък проблем с анти-ДПС внушенията, целящи създаването на благоприятна емоционална среда, в която да стане възможен антиевропейски и антинатовски съюз между дясното и националпопузлизма.

Националпопулизмът не е модерен патриотизъм, нито център, а антисистемно поведение, подчертава  Местан. Той декларира, че партията му е ключов гарант  за евроатлатническата ориентация на страната и за нея ще е чест да "ясна, явна и модерна опозиция" на очертаващото се управление с участие на националпопулистки формации. 

"Бог да ни дари с просветление!", пожелава накрая Местан. 

14.41ч. От трибуната председателят на БСП Михаил Миков обявява, че партията му ще остане в опозиция и призовава "да се въздържаме от неясни формули на управление". Една отговорна и конструктивна опозиция може да допринесе много с поведението си, заявява Миков и допълва, че социалистите ще се държат като национално отговорна опозиция.

Като пример за подкрепата, на която управляващите могат да разчитат от БСП по важни въпроси, Миков подчертава, че левицата ще подкрепи актуализацията на бюджета и разрешаването на проблема с КТБ.

Миков завършва словото си с цитат от Бърнард Шоу, гласящ: "Демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме"

14.34ч. Трите времеви хоризонта на правителство, подкрепено от другите партии в парламента, Борисов очертава така:

- краткосрочен мандат - до избори 2 в 1 на кметския вот: това ще е нестабилно времево правителство, защото докато сработи новата администрация, ще минат поне няколо месеца технологично

- двугодишен период: до избори 2 в 1 с президентските

- дългосрочен вариант - с времеви хоризонт на 4-годишен мандат, макар да не е сигурно колко време може да издържи.

При дългосрочен вариант гарантирам, че няма да извадя ГЕРБ, за да се кандидатирам за президент, декларира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако останалите политически сили са готови да подпомогнат работещо правителство, е готов да преглътне да не е и премиер в нов кабинет. 

Повтори тезата си, че правителство, в което влизат политически лица от името на участващите партии, ще е по-стабилно. Борисов неколкократно заяви, че "не е честно" президентът през няколко месеца да е принуждаван да съставя правителства, което е работа на партиите. 


14.30ч.  На трибуната излиза лидерът на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, Бойко Борисов. Той очертава три варианта пред страната, като подчертава, че е готов да поеме отговорност и да изпълни всеки от тях. Готов съм да нося пълната отговорност, макар да ми е ясно, че това ще е пагубно за партията, но по-пагубно ще е ако не направим правителство, отидем на избори през януари и пак трябва да правим кабинет, каза той. Допълва, че утре и вдругиден ще обсъди вариантите отново с лидерите на останалите парламентарни партии.  
Откриването на 43то Народно Събрание. Мояг малък репортаж ! pic.twitter.com/e8vM7cy0ML

— X Lapeyre de Cabanes (@France_Bulgarie) October 27, 2014Репортажът от парламента на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

14.29ч. Държавният глава призовава депутатите да работят за спешни реформи в основните обществени сектори, за бърза актуализация на бюджета, както и за разграждане и осветляване на "модела КТБ". Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи още много години напред, предупреждава Плевнелиев. Подчертава, чеако стане, това ще е "стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от децата ни". 

14.10ч. Президентът Росен Плевнелиев призовава от трибуната депутатите да не позволяват ерозирането на доверието в парламентарната демокрация. "България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не", казва той и добавя, че решението е в стриктното спазване на правилата и разделението на властите.

"Българските граждани искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазване на правилата от всички. За 25 години в България израстна ново свободно поколение, което се превърна в безжалостен коректив на всеки, който схваща политиката като серия от демагогски обяснения пред отбрани медии", посочва държавният глава.

Плевнелиев подчертава, че България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. 

Президентът посочва, че приветства демонстрирания от партиите нов подход на преговори след изборите и изразява надежда той да не бъде загърбен след сформирането на правителството. "Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да постигнем ново ниво на политическа и институционална стабилност", казва той. 

14.09ч. Депутатите от "Атака" демонстративно седнаха, докато в залата звучеше химнът на Европейския съюз.

14.05ч.  Британският посланик в България Джонатан Алън репортерства от пленарната зала. Ето как той отразява в в социалната мрежа "Туитър" случващото се в парламента:
Watching Parliament being officially opened. What next for Bulgaria? pic.twitter.com/F0lHTfgV4z

— Jonathan Allen (@HMAJAllen) October 27, 201414.05ч. Депутатите полагат записаната в Конституцията клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". В залата звучи националният химн, следван от химна на ЕС.


14.00ч. Първият парламентарен звънец прозвучава. Най-възрастният депутат - актьорът и представител на БСП Стефан Данаилов, открива заседанието. 

"Имам надеждата този път да съм по-добър орисник за съвместната ни работа" са първите му думи, които препращат към откриването на предишното Народно събрание. Тогава начело на първото заседание отново беше Данаилов, който по-късно многократно коментира, че не е бил "на късмет" на депутатите, чийто мандат приключи предсрочно. 


13.55ч. Делян Пеевски е на първия ред в пленарната зала, до лидера на ДПС Лютви Местан. От другата му страна е говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Меглена Кунева седи на банката, която Бойко Борисов заемаше в предишния парламент. на същото време преди години обичайно сядаше Иван Костов. 

Служебните министри заемат местата си. Президентът Росен Плевнелиев влиза в залата. Десетина минути преди него мястото си зае вицепрезидентът Маргарита Попова. 

13.50ч. В интервю за "Нова телевизия" служебният премиер Георги Близнашки призова Бойко Борисов да направи "още едно свръхусилие, за да състави кабинет".  В другия кулоар зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че на срещата по-рано днес представителите на актива на ГЕРБ са били единодушни, че правителство трябва да има и е редно отговорността да застане начело да бъде поета от Бойко Борисов. 

13.45ч. Продължават номинациите за членове на ръководството на парламента. Вече е известно, че ГЕРБ ще предложи за председател Цецка Цачева, която ръководеше 41-ото Народно събрание. За неин подгласник партията ще излъчи Димитър Главчев. От името на БСП зам.-председател ще е Янаки Стоилов, от ДПС - Алиосман Имамов, от Реформаторите - Иван Иванов, от ББЦ - Явор Хайтов, от "Атака" - Явор Нотев. Очаква се Патриотичният фронт да предложи Емил Симеонов.



13.35ч. Депутатите са тържествено посрещани на главния вход на Народното събрание. Освен гвардейците, които традиционно са на пост пред сградата в официални случаи, този път ги посреща и гвардейски оркестър, изпълняващ военни маршове.

13.30ч. Бойко Борисов влиза в парламента и се скрива в стаята, където вчера води преговори с председателя на БСП Михаил Миков, подминавайки въпросите за формулата на правителството и преговорите с другите партии. 

13.15ч. Повечето парламентарни групи се събират на кратки заседания за последни уточнения преди откриването на сесията. Групата на ГЕРБ единствена заседава в централата си в административната сграда на НДК, заедно с актива на партията. Депутатите напуснаха сбирката, подминавайки журналистическите въпроси. Очаква се изявление на лидера на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

13.00 ч. Откриването на първата пленарна сесия е съпроводено от протести срещу двама новоизбрани депутати


Около 700 души пристигнаха от Кюстендил в София с намерението да окажат натиск върху избрания депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, преди той да положи клетва.  По същото време жители на Дупница блокираха главен път Е79 със същото искане. В столицата протестното шествие тръгна от централата на ДПС и достигна до Народното събрание. 


Кметът на Кюстендил, Петър Паунов, който е сред инициаторите на митинга, заяви, че ще внесе декларация с исканията на протестиращите в парламента. Първото от тях е за промяна в избирателната система в рамките на три месеца.


Привърженици на ББЦ пък се заканиха да попречат на избраната от листата на партията в Пловдив Ана Баракова да се яви на работното си място. Баракова направи прецедент като седмица преди началото на парламента обяви, че напуска групата на формацията и става независим депутат. 

Планираните барикади обаче не се осъществиха и около час преди началото на заседанието Баракова е в пленарната зала. 


12.00ч.  Първите депутати започват да пристигат в сградата на Народното събрание. В сградата отрано са лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът Делян Пеевски. 

Пеевски, който се превърна в причина за масовите антиправителствени протести миналата година и предсрочните парламентарни избори, обещава да идва редовно на работа. 

11.30ч. Народното събрание започва работата си в условията на тежки преговори за съставяне на правителство. След две седмици на преговори между парламентарните формации все още няма яснота на каква политическа подкрепа ще може да разчита кабинетът, каква ще е структурата и съставът му.

До края на миналата седмица ГЕРБ успя да достигне до голяма степен на разбирателство за подкрепа с Реформаторите и Патриотичния фронт. В неделя обаче лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че настоява подкрепящите го партии да излъчат политически фигури в правителството, за да поемат изцяло отговорността си.  

Той анонсира нова "лидерска среща", в която парламентарните сили да уговорят окончателно формата на бъдещото управление. 

11. 00ч. Началото на новия парламент се очаква с напрежение заради трудностите, които се очаква да има най-голямата партия - ГЕРБ, при осигуряването на мнозинство, което да приема предстоящите важни за държавата решения.

Това е най-разнородният и вътрешно нестабилен парламент от началото на промените през 1989г. В него влизат осем формации - ГЕРБ (84 депутати), БСП (39), ДПС (38), Реформаторският блок (23), Патриотичният фронт (19), България без цензура (15), "Атака" (11) и АБВ (11). 

Заради особеностите на новия парламент на ГЕРБ ще им се наложи да търсят "тематични" коалиции по различните казуси. Първите тестове за мнозинството ще бъдат решението на казуса КТБ и актуализацията на бюджета за тази година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване