10/27/14 06:48
(http://pik.bg)

Филм за падането на берлинската стена излъчва днес БНТ

Филм за падането на берлинската стена излъчва днес БНТ

"Берлин. Стената. Българите" - с този документален филм БНТ 1 ще отбележи 25-те години от падането на Берлинската стена. Телевизията ще излъчи днес отново лентата, снимана през 2009 г. от Мария Стоянова - тогава кореспондент на БНТ в Германия. Сега авторката е член на Съвета за електронни медии.

Берлинската стена пада заради неволна грешка на Гюнтер Шабовски - член на германското политбюро. Той дава пресконференция, на която един от журналистите пита кога гражданите на Източна Германия ще могат да минават свободно в другата част на страната. Шабовски разполага с много материали, подготвени му предварително, но нещо се обърква, почва да гледа в листовете пред себе си и казва: "Ами веднага". Заради тази негова фраза хората се втурват да пресичат изкуствената граница, разказва Стоянова.

Във филма има кадри от пресконференцията, както и нейно интервю с журналиста, задал важния въпрос. Но още по-интересното е, че авторката разказва за Берлин и Стената през погледа на българи, живели и в източната, и в западната част на града. Тя представя музиканта Георги Готев, бил навремето звезда в ГДР. Разговаря и с най-добрия сладкар на Германия, който също се оказва българин.

Филмът се излъчва днес от 22 ч по БНТ1.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване