10/27/14 08:47
(http://pik.bg)

Черна статистика: Все повече деца посягат на живота си

Черна статистика: Все повече деца посягат на живота си

Има тенденция към “подмладяване” на хората, които посягат на живота си, като все по-често го правят и деца. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пише “Труд”.

Долната възрастова граница на самоубийците е 7-9 г., но през миналата година в статистиката е записано дори тригодишно момче от Благоевград. Най-възрастният самоубиец е бил на 103 г.

Средната възраст на мъжете, които вече не искат да живеят, е 47 г., а на жените - 37 г. На всеки 4 опита за самоубийство един е успешен. Жените по-често се провалят при желанието си да сложат край на живота, сочи черният хумор.

През 2013 г. 811 души са избрали сами да прекратят земния си път, което е със 163 повече, отколкото през 2009 г. Най-често хората се самоубиват с хапчета, чрез самообесване, чрез приемане на химически препарати или като скачат от високо.

Социалното положение не е водещо, когато човек решава да прекрати живота си, смятат лекарите. Основни причини са битови конфликти, семейни проблеми и любовни драми. Все още няма регистър за самоубийствата, обясниха от Министерството на здравеопазването. Това предстои да стане в рамките на Проекта по психично здраве, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. До дни ще бъде подписан договор за изпълнение на проекта между министерството и НЦОЗА.

През август 2013 г. беше приета и програма за превенция на самоубийствата у нас. Оттогава се очаква финансиране от външен донор, тъй като от бюджета няма заделени средства за тази програма, казаха още от Министерството на здравеопазването.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване