10/28/14 06:53
(http://e-vestnik.bg/)

В Дания проимигрантска партия застава срещу популистката десница

Франс прес

Кашиф Ахмад. Снимка: официален сайт

Политическа партия, подкрепяща една по-великодушна имиграционна политика и забраната да се забраняват религиозните символи, се роди в Дания преди броени дни, в момент, в който популистката десница печели терен.

“Като цяло политическите изказвания в Дания са ориентирани все по-вдясно? Повече от 40 години след идването на нашите родители тук, ние все още се питаме дали сме действително у дома си”, заяви председателят на Националната партия Кашиф Ахмад на пресконференция в четвъртък.

С логото си с датското знаме на него партията твърди, че датските ценности, а именно уважението, толерантността и мирното съвместно съществуване, са подложени на атаки, докато датската политическа класа като цяло си служи със същата риторика като популистката и популярна Датска народна партия.

“Ние сме датчани. Чувствам се датчанин, мисля като датчанин, мечтите ми са като тези на датчаните”, казва Ахмад. Този млад човек, заедно с двамата си братя от пакистански произход, е един от съоснователите на Националната партия.

В Европа Датската народна партия беше една от първите антиимигрантски партии, влезли в орбитата на властта. Тя подкрепи консервативните правителства на Дания в периода 2001-2011 г. в замяна на по-затегнати правила за имиграцията.

Възползвайки се от крехкото състояние на националната икономика, Датската народна партия стана първа политическа сила в страната на последните избори за ЕП през май. Тогава тя събра над една трета от гласовете.

“От 2001 г. на всички избори чужденците са били централната тема”, констатира Ахмад.

“С течение на годините много партии следваха една и съща посока и с времето стана трудно да се разграничават политическите изявления, независимо дали те са вдясно или вляво”, добавя той.

Датската социалдемократическа партия на премиерката Хеле Торнинг-Шмит води кампания в подкрепа на една по-човечна имиграционна политика. Но от 2011 г., когато дойде на власт, тя почти не постави под въпрос ограничаващите имиграционни правила, наложени от Датската народна партия.

Вляво, политиците изглежда също са били повлияни от риториката на техните противници. Влиятелен социалдемократ заяви неотдавна, че онези, които искат убежище са нежелани гости в Дания

Националната партия отрича, че иска да превърне датчаните от чужд произход в основата на своя електорат. Тя обаче обяви, че един от нейните шест приоритета ще бъде премахването на така нареченото правило на 24-те години. Тази норма забранява на всеки чужденец да живее в Дания с датския си партньор, преди да навърши 24 години. Правилото е въведено официално, за да намали броя на принудителните бракове. Неговите критици обаче смятат, че то нарушава международните норми.

Партията иска също така да премахне “задължението за (семейна) връзка”, според което събирането на семейства в Дания е възможно, само ако съвкупността от връзки на семейството с Дания е по-голяма от тази с която и да било друга страна.

Националната партия освен това цели да гарантира разрешаването на носене на отличителни религиозни знаци без ограничения на обществените места. Тя иска и да направи задълбочен анализ на начина, по който израелско-палестинският конфликт може да бъде разрешен.

Швеция неотдавна обяви, че ще признае държавата Палестина.

Според Ахмад ниската раждаемост в Дания и намаляването на броя на имигрантите може да застраши качеството на живота в страната.

“Икономически анализ показва, че ще ни липсват от 250 000 (наети работници), в случай че искаме да запазим същото ниво на живот като това на шведите до 2030 г.”, посочва той.

За да представи избирателна листа на парламентарните избори, всяка датска политическа партия трябва да събере около 20 000 подписа - цел, която дори водещите политически фигури трудно успяват да постигнат. Националната партия обаче твърди, че вече разполага със 7000.

Някои все пак се съмняват, че новата политическа формация може да спечели място в парламента по време на следващите парламентарни избори, които ще се състоят ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване