10/28/14 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще наследи “народния президент” Хосе Мухика?

Схватка между коренно различни кандидати предстои във втория тур на президентските избори в Уругвай

Хосе Мухика. Снимка: елексионесуругуай

Вторият тур на президентските избори в Уругвай, който ще посочи на 30 ноември приемника на Хосе Мухика, обещава схватка между двама съвсем различни кандидати - 74-годишен бивш президент и млад депутат на 41.

Табаре Васкес - бившият държавен глава

Онколог по професия и първият ляв президент в историята на страната, 74-годишният Табаре Васкес разчита на опита, натрупан през периода 2005-2010 г., и се бори за нов мандат под знамената на “Широкия фронт” (издигнат е от коалицията “Широк фронт-Прогресивна среща”, б. р.).

Високата му фигура, буйната бяла коса, строгото облекло - рядко го виждат без вратовръзка, и обичайната невъзмутимост контрастират със свободното държане и ярките дрехи на сегашния лидер на страната Хосе Мухика, наричан Пепе.

Социалист и масон, Васкес напусна президентския пост с рейтинг над 60 на сто и бързо се очерта като фаворит в кампанията за сегашните избори.

“Аз съм от много скромно семейство, учих в държавно училище, в държавна гимназия (. . .), това ме оформи като личност”, заяви неотдавна той.

Роден в работническа фамилия, Васкес е пример за издигане в обществото през периода преди диктатурата - става сервитьор, после дърводелец, след това служител в администрацията, докато следва медицина.

Дипломира се през 1969 г. и специализира онкология, след като сестра му, майка им и баща им умират от рак. Продължава образованието си във Франция. Лекар, преподавател, предприемач, той не се оттегля от избраните поприща дори по време на мандата си.

Ръководи над 10 години непретенциозния футболен клуб “Прогресо”. Тайно се включва в редиците на Социалистическата партия през 1983 г., в залеза на диктатурата (1973-1985 г.) - това е началото на бляскава политическа кариера.

Харизматичният и прям политик става през 1989 г. първият кмет от левицата, избран в Монтевидео, където живеят над 50 на сто от населението на Уругвай. През 2005 г. сяда и в президентското кресло - след две несполуки през 1994 и 1999 г.

Инициатор на реформи в данъчната сфера и здравеопазването, той разработва също “плана Сеибал”, целящ да осигури компютър на всеки ученик, и твърде строги закони срещу тютюнопушенето, заради които страната е дадена под съд от цигарения гигант “Филип Морис”.

Взема и доста оспорвани решения - налага примерно вето на закон, който разрешава абортите, одобрен по-късно през управлението на Мухика.

Женен от 49 години, той е баща на четири деца и дядо на 11 внуци. Обещава, ако бъде избран, все така да живее в собственото си жилище в един от старите квартали на Монтевидео, и да не се отказва от любимото си хоби - риболов в приятелска компания.

Луис Лакайе Поу - младият депутат

Млад, с атлетична фигура и “позитивно излъчване”, 41-годишният Луис Лакайе Поу внася в изборната кампания свеж полъх, необичаен за уругвайския политически пейзаж.

Адвокат, на 26-годишна възраст той става и народен представител. Син на бивш президент и бивша сенаторка, той успява за по-малко от година да спечели първичните избори в своята десноцентристка Национална партия, а след това - да поразклати макар и стабилните позиции на своя по-възрастен съперник отляво, Табаре Васкес.

Очаква се Поу да получи във втория тур гласовете на консервативната партия “Колорадо” (традиционен съюзник на Националната партия), чийто кандидат Педро Бордабери би събрал според екзитполове 14 на сто от гласовете.

Ако бъде избран, той ще стане най-младият президент в историята на Уругвай.

“Майка ми е моята слабост”, довери кандидатът по време на кампанията. С баща му, който се държи настрана от неговите изборни планове, били “деца на различни епохи”.

Преди да гласува в неделя, баща му впрочем сподели, че след победата на Луис в първичните партийни ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване