10/28/14 22:23
(http://www.klassa.bg/)

Краят на катастрофите идва през 2020 година

 Non-Hit Car and Truck (Без удари с коли и камиони) е името на 4-годишния проект на шведската автомобилна компания Volvo, който ще приключи през месец декември тази година. Крайната цел на проекта е разработване на технологии, благодарение на които да бъде сложен край на катастрофите с автомобили и камиони Volvo до 2020 година. Проектът на стойност 80 милиона шведски крони е стартиран от Volvo и неговите партньори през септември 2010 г. и подкрепя визията на Volvo, че до 2020 г. никой не трябва да загива или да получава тежки травми в нов автомобил или камион Volvo. В проекта Non-Hit Car and Truck компанията

 

Volvo си сътрудничи с шведските академични среди,

 

различни институции и автомобилната индустрия, като крайната цел е разработването на нови технологии и подобряването на съществуващите такива, за да се намали рискът от инциденти при леките и товарните автомобили.

 

Едно от предизвикателствата на проекта Non-Hit Car and Track е да се изгради единна система за отчитане, съставена от няколко отделни датчика, монтирани от всички страни в автомобила - нещо, което не е постигано досега. Това изисква разработването на централизирана сензорна рамка, която да даде възможност на различните технологии - камери, радари и други сензори, които ефективно да споделят информация. Чрез тази рамка системата е в състояние да предостави пълен 360-градусов изглед на околната обстановка и да открие всички потенциално застрашаващи обекти, които иначе водачите не биха успели да забележат. Като съсредоточи усилията си върху надеждни автомобилни сензори, проектът прави голяма крачка за превръщането на тази нова технология в реалност в близко бъдеще. Работата на 360-градусовия изглед се допълва от генератора на маневри. Той представлява нова функция за безопасност, която използва софтуер, за да идентифицира маршрутите за избягване на сблъсък във всички възможни сценарии за движение. Системата, която постоянно анализира опасностите около автомобила, може дори да помогне на водачите с автоматично спиране и завиване. За да онагледи съвместното действие на 360-градусовия изглед и генератора на маневри,

 

проектът е конструирал два тестови автомобила.

 

„С проекта Non-Hit Car and Truck направихме значителна крачка към реализиране на визията, че до 2020 г. никой не трябва да загива или да получава тежки травми в нов автомобил Volvo. Освен това тази технология е задължителна при разработването на автомобили с автономно управление, които ще могат автоматично да завият и да спрат, за да се избегне сблъсък с какъвто и да е обект във всяка ситуация. Нашата основна цел е да се съсредоточим върху предотвратяването на различните видове сценарии за пътни инциденти. В бъдеще също ще продължим разработката на автомобили, които се адаптират към характерното поведение на всеки отделен шофьор”, казва Андерс Алмевад, ръководител на проекта Non-Hit Car and Truck във Volvo.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване