10/28/14 22:37
(http://www.klassa.bg/)

Появи се нов Сноудън, ФБР го държи под око

 ФБР е идентифицирало нов заподозрян за изнасяне на поверителна информация, подобно на Едуард Сноудън, съобщават от федералната полиция, предаде АП.

 

Според информацията той е бил служител във фирма, работеща за ФБР, и е предоставял

 

материали с

 

поверително

 

съдържание

 

на журналист, близък със Сноудън.

 

Наскоро ФБР извършиха обиск в дома на заподозряния в Северна Вирджиния и започнаха криминално разследване по случая. Засега обаче няма повдигнати официални обвинения, нито се споменава името на заподозряния. Материалите, изнесени в пресата, са били публикувани по-късно в интернет изданието „Интерсепт”.

 

Един от неговите главни сътрудници се явява американският журналист Глен Грийнуолд. Точно той по-рано започна да публикува предоставяните му от Сноудън документи. Говорителят на министерството на правосъдието Марк Раймонди отказа да коментира информацията, като само посочи, че следователите ще се водят по уликите и ще видят къде ще ги доведат те, а след това ще предприемат съответните действия.

 

Междувременно разсекретени документи разкриха, че американското шпионско ведомство ЦРУ е използвало около 1000 нацисти като шпиони и информатори след Втората световна война, за да се противопостави на враговете си от Съветския съюз

 

по време на Студената война предаде Би Би Си.

 

Учени, изучили документите, твърдят, че американците са използвали най-малко 1000 бивши нацисти. Някои от тях са били от най-високите нива на нацистката партия и са били наети да работят като американски шпиони в Европа. Бившият офицер от СС Ото фон Болшвинг, оформил политически документи за това как да бъдат тероризирани евреите, бил нает от ЦРУ да шпионира в Европа след Втората световна война. През 50-те години на миналия век той и семейството му били доведени в Ню Йорк като награда за неговата лоялна служба в полза на ЦРУ.

 

Нацисткият колаборационист Александрас Лиолейкис, свързан с избиването на десетки хиляди евреи в Литва, е нает от ЦРУ да работи в Източна Германия, след което е прибран в Бостън. Има доказателства, че ЦРУ се е опитало да окаже натиск и да спаси Лиолейкис, когато агентът станал обект на разследване за военни престъпления.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване