10/28/14 21:06
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева за втори път беше избрана за председател на Народното събрание

 Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Цецка Цачева беше избрана за председател на 43-ото Народно събрание. 219 народни представители подкрепиха кандидатурата й, 12 бяха против и един се въздържа. Първата жена  председател на Народното събрание заема този пост за втори път, след като беше председател и на 41-то Народно събрание.
 
За заместник-председатели на парламента бяха избрани Димитър Главчев от ПГ на ПП ГЕРБ, Янаки Стоилов от „БСП лява България”, Алиосман Имамов от ПГ на ДПС, Иван Кирилов Иванов от ПГ на „Реформаторски блок”, Красимир Каракачанов от ПГ „Патриотичен фронт”, Явор Хайтов от КП България без цензура, Явор Нотев от Атака, Росица Янакиева от Коалиция „АБВ”.
 
 
 
СЛОВО
на г-жа Цецка Цачева при избирането й за председател на 43-ото Народно събрание
 
Уважаеми г-н Президент,
Ваше Светейшество,
Г-н Министър-председател,
Уважаема Г-жо Вицепрезидент, 
Представители на Конституционния съд,
Г-н Омбудсман,
Уважаеми колеги председатели на Обикновени народни събрания,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми членове на Европейския парламент,
Скъпи колеги,
 
Благодаря ви, че ми гласувахте високото доверие да бъда избрана за председател на 43-ото Народно събрание. От опит вече знам, че да си пръв сред равни е задача нелека. Защото председателят трябва умело да балансира, но и смело да направлява. Да координира, но и да инициира. И най-вече - първият сред равни трябва да полага усилия за сближаване на позиции, колкото и да е трудно това, когато позициите са непримирими. Особено сега – след поредните предсрочни парламентарни избори.
 
Вотът на българския народ от 5 октомври 2014 г. отреди в 43-ото обикновено народно събрание парламентарно представени да бъдат осем политически сили. Хубавото е, че близо 95 процента от гласувалите български граждани са парламентарно представени в състава на 43-ото Народно събрание. Лошото е, че повече от половината от нашите сънародници не упражниха правото си на глас, отказаха да гласуват. С този резултат избирателите ни дадоха няколко урока.
 
Първият урок – урокът за смиранието. За да признаем истината за нашите грешки и пропуски и да осъзнаем, че ние сме само представители на суверена, че никой от нас на какъвто и пост да се намира не и не може да бъде по-голям от народа си. Затова час по-скоро трябва да започнем бързо и в интерес на бъдещето, а не според интересите на конюнктурата, да решаваме камарата от проблеми, които се натрупаха в периода, докато водихме своите си малки или по-големи политически битки.
 
Втори урок- урокът за помирението. Политическата битка е част от демокрацията, но политическите войни от последните години преминаха границите на разума. Те изостриха не само междупартийните отношения в последните състави на Народното събрание, но нажежиха общественото напрежение до краен предел. Стигнахме дотам, че поставихме  физическа стена срещу суверена. Оградата около българския парламент никога повече не трябва да се появява.
 
Трети урок – урокът за единението. Не веднъж от тази трибуна съм говорила, че само с единение можем да постигнем възход и няма да се уморя да го повтарям. Единението, колеги, не е само дума, то не изключва различията, присъщи на демокрацията. Единението е съгласието за пътя, по който вървим. Единението е онази висша увереност, че пътят можем да го извървим само заедно – всички професии, всички слоеве, всички етноси, млади и стари, всички българи. Можем да го постигнем, ако не градим стени на разделение и тук, вътре в парламента. „Съединението прави силата” е символът на тази сграда, нека не го забравяме нито за миг!
 
И четвъртият урок – урокът за отговорността. Днес смирени и, надявам се, помирени, убедени в необходимостта от единение, трябва да поемем отговорността за днешния и утрешен ден на народа си. Да забравим за персоналните си и партийните си тесни интереси, да търсим и намираме в тази зала най-добрите законодателни решения за хората, които са ни изпратили тук.
 
И като председател на 43-ото Народно събрание аз се обръщам към всички народни представители, за да ви призова – нека научим тези уроци и нека да покажем, че можем да бъдем на висотата на очакванията, които има към нас. Защото нека го кажем честно и открито – ние нямаме друг полезен ход. Тежката действителност изисква от нас спешни законодателни мерки, преди всичко длъжни сме да излъчим управление, изпълнителна власт на България. Тревожната демографска картина я познаваме всички, бюджетната дупка в хазната я познаваме всички, казуса за КТБ, за срива в енергетиката, за високите нива на безработица. Всички ние, които днес сме тук сме категорични, че националното богатство трябва да се събира, а не да се разпилява, че правото на лична инициатива и предприемачество трябва да се утвърждава и подкрепя, че децата ни заслужават по-добро образование, а всички ние - по-добро здравеопазване.
 
Не на последно място, уважаеми колеги, трябва да държим сметка за усложняващия се свят извън България – и икономически, и политически. Трудностите пред демократичните процеси, засилване на националистически тенденции, на международния тероризъм – да, това са проблеми, които ще чакат решение и в тази зала. В този сложен и постоянно движещ се свят ние имаме своя опора, свои приятели, свои партньори – това са страните от ЕС и Атлантическия алианс. Укрепването на членството ни в тези организации, активното ни участие в тяхната работа е залог за бъдещето на страната ни.
 
Уважаеми колеги,
 
Съзнавам своята отговорност, за да се случи всичко това. В мое лице имате предвидим председател на 43-ото Народно събрание. Ще продължа да развивам добрите инициативи на моите предшественици, ще продължа линията на прозрачност и откритост на Народното събрание, на близост с гражданското общество. Уверявам ви, че няма да пожаля сили, вярвам, че ще разчитам на опита, на диалогичния тон, на честния и открит дебат от всеки един от вас.
 
Още веднъж, благодаря ви за доверието!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване