10/29/14 22:44
(http://www.klassa.bg/)

Борислав Цеков: #КОЙ ще управлява с ГЕРБ и РБ

 #КОЙ ще управлява с ГЕРБ и РБ. Това не е въпрос, а скритата формула на новото правителство, което редят зад кулисите. Тя ще стане явна още при избирането му и приемането на новия бюджет, но ще лъсне в целия си блясък при първия вот на недоверие.

С гласовете на ДПС бъдещото правителство на Бойко Борисов си осигурява съществуването дори и Патриотичния фронт да оттегли подкрепата си. От ДПС вече заявиха, че минимум 300 дни - до местните избори - ще пазят кабинета. Разбира се, тази подкрепа няма да е безвъзмездна. Най-вероятно сделката е - "подкрепа срещу спокойствие". С други думи не пипайте нашите (схеми, назначения, зони на влияние), освен тези, които ние не решим да жертваме за пред публиката. Дотук нищо изненадващо и нищо извънредно. Това, което трябва да се знае отсега е, че след пропагандните фанфари, които ще разпънат димна завеса около властта в първите 2-3 месеца, ще последва втория етап от неизбежното развитие на кабинета "Борисов". След "подкрепа срещу спокойствие", ДПС ще включи в действие тактиката на "пълзящата експанзия" - постепенното установяване на решаващо влияние върху ключови управленски сектори. Колкото повече затъва в проблеми правителството, толкова повече ще нараства политическата цена на подкрепата на ДПС. Ще се поставят искания за експертни назначения, ще се спират определени закони, ще се договарят конкретни решения от всекидневното управление на еврофондовете, на секторите "земеделие", "околна среда". Реално значение за работата на правителството ще има какво се договарят Борисов и Местан, а не претенциозното пустословие на сестринската на ГЕРБ коалиция "Реформаторски блок".

Такъв, в общи линии, ще бъде форматът и начинът на работа на втория кабинет "Борисов".

В тази ситуация, поне според мен, нито ГЕРБ, нито ДПС могат да бъдат укорявани за политическата стратегия, която следват. Това си е тяхно легитимно право, предоставено от избирателите им. Нито едните, нито другите са лъгали преди изборите, че няма да разчитат на колаборация при упражняването на властта. Моралният казус е с т.нар. "реформатори", които сами признаха, че заклинанията им, че няма да влизат в подобна формула са били "трик". Казано на нефутболен език - откровено са лъгали избирателите. Има ли дори сянка от политически морал в поведението на Кунева, която се кле при създаването на партията си: "Никога няма да правим коалиция с БСП, ГЕРБ и ДПС. Това е мой политически ангажимент, защото за мен казаната дума е хвърлен камък". А сега след изборите? Готова е на всичко, за да получи министерско кресло в кабинет на ГЕРБ, който няма как да просъществува дълго без политическата подкрепа на ДПС. Хамелеонщина? Безпринципност? Въжеиграчество? Три пъти "да"!

Но в крайна сметка това си е проблем на избирателите, които са се вързали на трика и са гласували за РБ. Кьорав карти не играе, дето има една приказка. Готовността на "реформаторите" да вкарат във властта националистите от ПФ с техните антиевропейски мерки и програми сам допълва картината на тоталната им безпринципност.

По-важното обаче е, какво ще означава за България подобен кабинет. Вегетиране, хронична нестабилност и задълбочаване на развалата.

Първо, сериозни реформи няма да има. Правителството ще е твърде заето да "крепи положението". Това няма да лъсне веднага най-вероятно, защото пропагандния ресурс, който ще бъде мобилизиран, ще заблуждава обществото. Но не за дълго.

Второ, мозаечният характер на парламентарната конфигурация - 8 партии и коалиции, част от които на свой ред са вътрешно раздробени и неустойчиви - ще бъде постоянен генератор на нестабилност. В размътените парламентарни води ще разцъфти корупционния планктон на лобизма и прокарването на корпоративни интереси.

И трето, поредицата от сделки, които ще бъдат политическа база на правителството, ще ерозира още повече доверието на хората в политиците и политическата система.

В тази токсична среда, ще спечелят само онези политически сили, които надмогнат конюнктурата и действат като принципна, непримирима и активна опозиция на този тип управление.

А народът? Каквото сме надробили с гласовете си в урните или с негласуването си, това ще сърбаме. Пенсионер, който е гласувал за партия, която замразява пенсиите, да се сърди на себе си, а не на международното положение, когато тези, за които е гласувал му я замразят. Младеж, който си е продал гласа за 50 лева, да не се прави на патриот и да не се вайка, че няма перспектива в България. И така нататък. Въобще, в гласуването е и проблема, и решението. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване