10/30/14 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Дясноцентристко правителство, Борисов премиер

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще направи опит да състави кабинет, независимо дали ще успее да се споразумее с РБ за общо правителство на малцинството. Това стана вчера от негово изказване в НС вчера. За да насърчи формирането на дясноцентристко правителство начело с Борисов, пристигна лично шефът на ЕНП Джоузеф Дол.

 

Ако не получи подкрепа от РБ, експремиерът ще разчита на останалите формации в парламента. Той категорично

 

отхвърли обаче възможността

 

за трипартийно управление заедно с ПФ. Причината са изказванията на единия от лидерите на формацията - Валери Симеонов, които били зле приети от ЕНП и европейските ни партньори. На старта на 43-тото НС в понеделник от парламентарната трибуна Симеонов представи програмата на коалицията си, в която влиза поставянето на ракети земя-земя по южната ни граница и изпит по български език за децата, които тръгват на училище, както и санкции за родителите, чиито хлапета не знаят български. По думите на Борисов в изявлението на Симеонов имало „3-4 изречения, които се приели изключително тежко”. В резултат на това посланици от евроатлантическите страни се обърнали към него с въпроса: „Това ли са вашите бъдещи партньори?” „За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа, и да отиде в Брюксел да се оправдава”, коментира експремиерът. Самият Дол, който разговаря в присъствието на Борисов с част от лидерите на РБ, председателите на БСП и на ДПС Михаил Миков и Лютви Местан, както и с Ивайло Калфин от АБВ, поискал от реформаторите да се откажат от идеята за общо управление с патриотите, признаха от обединението.

 

По думите на Дол чрез съставянето на кабинет ще се тръгне към стабилност и социално и икономическо развитие на страната. Шефът на ЕНП призна, че след разговорите си в НС е оптимистично настроен за постигането на това. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интерес на българските граждани”, отбеляза той.

 

Борисов от своя страна заяви, че при разговорите вчера за пореден път станало ясно, че всички формации са срещу

 

предсрочни избори сега

 

По думите му в 43-тото НС обаче стабилността е почти невъзможна. „Така ни е подредил народът”, направи равносметка лидерът на ГЕРБ. Той изтъкна все пак, че кабинет на ГЕРБ и РБ би бил много добре приет в ЕС. Според него еврофондовете ще бъдат възстановени изключително бързо, ако се формира дясно управление. Борисов не отхвърли и варианта да получи подкрепа от ДПС по определени въпроси, на които нямало на кой друг да разчита. Като пример той даде пенсионната реформа и запазването на плоския данък, които одобрявали само движението и РБ.

 

Междувременно от БСП внесоха законопроект именно за отмяната на плоския данък, който предвижда месечният доход до 340 лв. да не се облага, а при по-висок налогът да расте плавно. Червените внесоха и поправки за замразяване на пенсионната възраст за категорийните работници до 2018 година. Ако предложението бъде прието, полагащите първа категория труд ще излизат в заслужена почивка на 47,8 години за жените и на 52,8 години за мъжете. Трудещите се във втора категория пък ще спират работа съответно на 52,8 години и на 57,8 години. Според социалистите това 3-годишно замразяване ще струва на НОИ 186,8 млн. лв.

 

Междувременно вчера ГЕРБ и РБ седнаха за пореден път на масата на преговорите в опит да сближат позициите си, но и този път срещата помежду им завърши безрезултатно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване