10/30/14 20:32
(http://www.klassa.bg/)

За КТБ - вълкът почти сит, а агнето изядено

 Вчера видяхме,че ролята на Управителен съвет на БНБ е започнала да се изпълнява от Народното събрание.

До този извод стигнах след като проследих многочасовите дискусии в парламента между депутатите от временната бюджетна комисия за КТБ, засегнатите групи граждани и управителното тяло на Централната банка, начело с Иван Искров.

Според мен, членовете УС на БНБ са подставени лица и само формално се водят на своите длъжности.

Решенията за КТБ и банка "Виктория" ще се вземат в НС и ще им бъдат спускани за изпълнение.

Всичко това е доста смущаващо, защото няма да се носи отговорност, а тя ще бъде размита между много хора и когато се гласува в парламента, никой няма да е в състояние да се ориентира "кой пие и кой плаща".

Сценарият оттук нататък има няколко възможни изхода, може и да са повече, но тези са най-вероятните - няма значение дали ще бъде фалирана банковата група КТБ или оздравена, или пък фалирана едната банка, пък другата - спасена, или пък и двете - оздравени. Това не е толкова важно.

За мен случилото се вчера в бюджетната комисия на НС трасира пътя за следното развитие - ще се отлага решението колкото е възможно по-дълго под различни предлози. Дали ще е заради следващ доклад, трети, четвърти, дали ще има различни инспекции или преговори с потенциални инвеститори, заявили желание за това и т.н. Идеята е да може да се протака цялата сага по-дълго, за да може през това време да се вземат решения за спасяването на парите на един или друг голям вложител зад сцената, както и да се постопят кредитите на други.

Публично е известно,че се извършват цесии, прихващания и тези финансови операции се извършват с нечие одобрение, най-вероятно - не от БНБ, а от политически силните на деня. Целта на тази операция е кой от потърпевшите да се постави в благоприятния и кой - в неблагоприятния списък. Вече знаем от медиите имената на част от милионерите и богатите вложители със стотици хиляди левове в КТБ. Тези хора излизат по телевизиите, говорят гневно, след някой друг ден странно смекчават тона, обръщат плочата и сменят позицията си.

При кредитополучателите със стотици милиони дългове нещата не са по-различни. Ако попаднат в благоприятния списък ще погасят само част от задълженията си, защото са намерили политическа подкрепа. В другия случай - ще бъдат "ударени" и ще плащат.

Но като се тегли чертата, сметката при всички случаи ще бъде прехвърлена на българските данъкоплатци. В това не бива да има ни най-малко съмнение. Ще стане като в една поговорка, но малко видоизменена: и вълкът донякъде сит, но агнето - изядено. Или - на нашите вълци ще им дадем да се нахранят, а чуждите - ще ударим.

Не съм чул някой да прави предложение да се търси наказателна отговорност за престъпно бездействие на УС на БНБ и лично на Иван Искров. Нито пък предприемане на конкретни стъпки Фонда за гарантиране на влоговете да намери недостигащите му пари, но да иска срещу тях акционерно участие в банката. Такива ходове могат да срещнат сериозно неодобрение, ако някой се наеме с подобна схема. Макар че нищо не пречи на новото НС да смени управителя на БНБ Иван Искров и целия УС. Независимо,че такова намерение бе твърдо отстоявано от партии и политически лидери доскоро, но сега се оказва,че Искров е удобен. И май ще му се наложи да свърши още една част от "мръсната работа", като е възможно да са му обещали индулгенция за нарушените от него закони, довели до кризата. Решението за КТБ и банка "Виктория" най-вероятно ще е колективно, а отговорността размита. И както се казва в Библията - и всички те вкупом съгрешиха.


БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване