10/30/14 05:54
(http://www.klassa.bg/)

КЪНЧОВЦИТЕ на хранилка при Цветан Василев

 Социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни в публичното пространство и с прякора Кънчовците, се оказаха на хранилка при Цветан Василев.

 

Райчев и Стойчев, които редовно облъчват зрителите в национален ефир с прогнози от позицията на „експерти”, всъщност са съдружници в няколко дузини фирми с широк обсег на дейност. В това число и в дружество, притежаващо банка за стволови клетки - „Научно технологично обслужване - НТО”, където от март 2013 г. партньор им е и свързаната с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев фирма - „Сентръл техно инвест”. От година и половина СТИ, която от своя страна е еднолично притежание на „ТЦ-ИМЕ Вест”, държи 67% от банката за стволови клетки. Връзката между Кънчовците и Василев лъсва в регистрите за фирмено разузнаване и всъщност е причината за опитите им да преформатират политическото пространство с внушения. Последната подобна изява беше вчера, когато Райчев изненадващо зае ролята на говорител на ДПС и заяви в интервю за bTV, че движението „иска почивка от властта за 1-2 години”. Райчев така и не мотивира на какво се дължи съждението му, чиято цел, според запознати, е да се наложи в общественото съзнание, че ДПС трябва да е на „резервната скамейка”. Причината за опитите за налагане на тази теза пък се корени във факта, че именно движението настоява да бъдат изкарани на светло със закон имената на всички публични личности със сметки и кредити в поставената под спецнадзор банка, както и на тези лица, които не са си обслужвали заемите. Кънчовците отдавна са известни със склонността си да лансират позиции, продиктувани от нечий интерес, а също и с склонността си да се забъркват в афери. Преди да станат съдружници с фирмата на Василев в НТО, банката за стволови клетки се озова в епицентъра на скандал с източване на средства по европрограма. Аферата беше разследвана и от прокуратурата. Друго тяхно общо дружество пък - „Блек Сий Рама”, придоби скандална слава с незаконно голф игрище, построено в зона от мрежата Натура 2000, като земята е била собственост на държавата и е заменена срещу парцели във вътрешността на страната.

 

Доколко може да се вярва на публичните тези на Кънчовците пък става пределно ясно от изявлението им от май 2013 г., в което обявиха, че напускат социологията, за да дадат път на младите в нея, но това не стана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване