10/30/14 05:42
(http://www.klassa.bg/)

От София координираме агробизнеса с Китай

 Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще бъде създаден в София, реши вчера правителството, след като одобри проекта на меморандум за разбирателство между аграрните министерства на двете страни. Като участници на доброволен принцип ще бъдат поканени държавни и неправителствени структури, обществени и бизнес организации и компании от всички страни по Инициативата „16+1” с интереси в областта на сътрудничеството в сферата на земеделието с Китай.

 

Центърът няма да се превръща в организация за политически диалог по въпроси на селскостопанската политика, а ще бъде платформа за планиране и стимулиране осъществяването на практическо сътрудничество между реални субекти в селското стопанство. Неговите основни задачи са координиране и планиране на инициативи в сферата на земеделието, като създаване на съвместни предприятия, насърчаване на търговията със селскостопански продукти, храни, напитки, както и създаване на платформа за контакти, търсене на партньори за сътрудничество; планиране и координиране на практическото сътрудничество в земеделието между Китай и 16-те страни от региона.

 

Междувременно вчера земеделският министър Васил Грудев участва в Букурещ в Деветия форум за агротърговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. В него участваха земеделските министри от ЦИЕ и министърът на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу.

 

Министър Грудев посети и съпътстващото форума агроизложение INDAGRA, което бе открито от министър-председателя на Румъния Виктор Понта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване