10/31/14 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Вложители в КТБ скочиха на Радан

 
 
Вложители в КТБ и представители на съвета „Ние гражданите” скочиха на Радан Кънев вчера, предаде ПИК. Причината е, че поставеният от Иван Костов начело на ДСБ т.нар. реформатор се обяви в личния си профил във Фейсбук срещу решението на временната бюджетна комисия в НС да бъде приета промяна в Закона за кредитните институции, задължаваща БНБ да оздравява банки с отрицателен собствен капитал. Текстът бе предложен от ГЕРБ и приет с мнозинство от гласовете в комисията. В същото време Кънев го определи в блога си като „абсурден”, подчертавайки че депутатите от РБ не са го подкрепили.

 

„Кънев, защо искаш фалита на банката? Ти интересите на Цветан Василев и един сенчест

 

олигарх ли защитаваш, или си на страната на българите, които вече половин година нямат достъп до средствата си?!”, попитаха риторично вложители в трезора, цитирани от ПИК. Според тях Кънев обслужва „користните интереси на приближен до Иван Костов олигарх с интереси в енергетиката” и изпълнява поръчки на обвиняемия за източването на близо 206 млн. лева от КТБ Василев, докато той самият е в Белград срещу мярка за неотклонение „подписка”. Идеята била Кънев да убеди обществото в ползата от фалита на подставената под спецнадзор банка. Според вложителите в КТБ днес се подготвя протест пред НС, който по думите им е организиран с намесата именно на Цветан Василев.

 

Междувременно вчера парламентарните групи коментираха решението, взето от комисията, като Менда Стоянова от ГЕРБ специално подчерта, че преди да се предприеме каквото и да било, партията настоява в срок до 3 дни от БНБ да дадат разчети за ефекта от оздравяването на КТБ и влизането на инвеститор в нея. Срокът ще започне да тече, след като днес бъде разгледан докладът на централната банка за трезора в пленарна зала. „Когато получим писмено предложение и план за преструктуриране, ще го анализираме. Държавата не трябва да си позволява оздравяване с публични средства”, посочи Стоянова. Тя допълни, че промяната в закона се наложила, защото през последните 4-5 месеца институцията отказала да изпълни  законова

 

разпоредба а именно - да изготвя план за преструктуриране на всяка лицензирана банка, ако изпадне във финансови затруднения. „БНБ не изпълни закона. Следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни”, обясни Стоянова. По думите й у нас има инвеститор с намерения да налее 1 млрд. евро в КТБ, но няма време. „Ние искаме да дадем време и шанс, ако намеренията му са сигурни и правилни, да спасим банката и вложителите”, посочи Стоянова. Междувременно колегата й по група - Димитър Главчев, пък коментира одобрения от временната бюджетна комисия законопроект, осветяващ източването на КТБ, чиито автори са депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. „Идеята на закона наистина е добра - всички искат да има прозрачност”, заяви той, макар да посочи, че имало текстове, които трябва да се „попроменят”. По повод проекта ексфинансист №1 и депутат от ДПС Петър Чобанов обясни, че движението иска да изложи на масата всички факти около КТБ и движението на финансовите потоци в нея. Йордан Цонев пък подчерта: „Докато не се изяснят  плановете на

 

инвеститора няма да вземаме решения за нищо”. От БСП се обявиха против спасяване на банката с публични пари. Междувременно, по повод статия в столичен вестник, от прокуратурата обявиха, че наблюдаващите обвинители по делото за КТБ разследват абсолютно всички данни за физически лица, имащи отношение към случая, „без никакви изключения”. В коментар на друго твърдение в статията - че в същото време държавното обвинение разследвало „изпадналия в немилост” Христо Бисеров именно затова, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина, прокуратурата също отрече това, като подчерта: „Това също не отговаря на истината. За разследването срещу Христо Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки и се очаква отговор”.

МОНИТОР

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване