10/31/14 14:17
(http://pik.bg)

КАТ хваща средно по 20 души седмично без книжка

КАТ хваща средно по 20 души седмично без книжка

Средно по 20 души, седнали зад волана без книжка седмично установяват служителите на КАТ - Добрич, съобщи ръководителят им инспектор Жулиян Минев по време на заседание на Областна комисия по безопасност.

Той алармира, че за десетте месеца на година е нараснал и броят на жертвите при тежки ПТП - общо 16 души са загиналите до момента при 129 тежки катастрофи, а ранените са 163 души в областта. Черната статистика на пътните полицаи сочи, че тежките ПТП-та са с 18 на сто повече от 2013 г, убитите - с 5 на сто повече, а ръстът при ранените е 19 %. "На първо място като причина за тежките произшествия е скоростта, като средно тя нарасна както в населените, така и извън населените места с 20 км/час. До това доведе премахването на контрола с мобилни камери и издаването на електронни фишове с решението на ВАС. Спрямо 2013 г. имаме регистрирани 13 хил. броя по-малко нарушения за скорост, спрямо 2013 г., защото нямаме физическа възможност да бъдем постоянно на пътя" - каза Минев. След скоростта, като причина за ПТП, се нарежда отнемането на предимство от и на пешеходец и на МПС, неспазването на дистанция и алкохол.

Минев коментира още, че освен водачи КАТ упражнява строг контрол и по отношение на пешеходците за спазване на разпоредбите и до момента тази година пътните полицаи в Добричка област са глобили 323 пешеходци - два пъти повече от 2013 г. Заловените до момента без книжка зад волана са 454 души, а тези, които са шофирали след употреба на алкохол са 376 души. "Прави впечатление увеличението на броя на хората, които шофират и след употреба на упойващи и наркотични вещества. За тази година вече имаме над 20 случая установени, което е два пъти повече от цялата 2013 г., като основно това са млади шофьори" - коментира Минев.

В рамките на заседанието институциите представиха доклади за предприетите от тях мерки по повишаване сигурността на пътищата и взеха решение след анализи да се заложат конкретни мерки за изпълнение през следващата година.

Източник: standartnews.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване