10/31/14 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Отпушват „Младост” от 20 ноември

 До 20 ноември трябва бъде пуснато движението по ремонтиращия се повече от година бул. „Александър Малинов”, който поема почти целия трафик в района. Основната пътна артерия на „Младост” беше разкопана покрай изграждането на отсечката на метрото от „Младост 1” до Бизнес парка, която ще бъде пусната през април 2015 г.

 

„Около 68% от дейностите до Бизнес парка са изпълнени“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на метростанцията при летището. Станцията трябва да бъде открита през април 2015 г. „До края на месеца и ул. „Обиколна” в жк „Дружба” трябва да бъде завършена. Така че да се облекчи движението в района“, допълни още столичният кмет.

 

„С пускането на новата линия пътниците в метрото ще се увеличат с 90 000”, обясни шефът на метрото инж. Стоян Братоев. Първото нещо, което ще виждат гостите, е статуя на най-известния певец и музикант в древността – Орфей.

 

„Първоначално той не беше включен в проекта, но строителите предложиха да го изградят за тяхна сметка”, обясни пред „Монитор” Братоев. Той обаче запази тайната как ще изглежда фигурата, но разкри, че е на много известен скулптор.

 

„Ще има 4 живи дървета и пейки за отдих

 

така че да бъде комфортно на пътниците“, заяви още Фандъкова. Общата дължина на трасето от „Цариградско шосе” до летището ще е 5 км и ще има 4 метростанции в кв. „Дружба”.

 

В проекта е заложен и строежът на малка жп гара

 

която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов” и „Искърско шосе”. От нея живеещите в южните и източните квартали ще могат да се качват на влаковете за Пловдив, Свиленград и Бургас.

 

През април 2015 г. ще е готова и отсечката от метростанция „Цариградско шосе” към Бизнес парка в жк „Младост 4”. Тя ще се ползва от 32 000 пътници и ще има 3 метростанции.

 

Паралелно с това текат процедури и за тунела за метростанцията на „Цариградско шосе”. Обществената поръчка за него вече е обявена. Той трябва да е готов също през април догодина с пускането на метрото до летището. Така жителите на „Дружба 2” ще имат пешеходна връзка с метростанция 19, за каквато се борят от около 2 години.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване