10/31/14 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Президентски избори в Румъния на фона на безпокойства за правосъдието

Франс прес

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Румънците гласуват в неделя на първия тур на президентските избори, на които премиерът Виктор Понта е сочен за фаворит. Изборите са тест за тази бивша комунистическа страна, в която опасенията от повторно поставяне на правосъдието под контрол са силни.

Според социологическите проучвания 42-годишният социалдемократ би трябвало да спечели този първи тур, в който участват 13 други кандидати, преди да се наложи две седмици по-късно пред лидера на десния Християн-либерален съюз, 55-годишния Клаус Йоханис, представител на германското малцинство.

Тези избори се оценяват като решаващи за Румъния, но също и за Централна Европа в момент, когато демокрацията претърпя обрати в някои съседни страни като Унгария и отношенията между ЕС и Русия са обтегнати заради украинската криза, смятат експерти, интервюирани от АФП.

Новият президент, отговарящ за сключването на международните договори и за назначенията във висшата държавна администрация, ще трябва “да гарантира, че страната ще продължи да гледа на Запад” и “да укрепи нейната имунна система” срещу корупция, защитавайки независимостта на правосъдието, изтъква Корина Ребеджа от Център за анализ на европейските политики във Вашингтон.

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

“Тези избори могат да бъдат тест за зрялост за Румъния”, се надява тя. Тази страна, най-бедната в ЕС след България, има нужда от президент, способен да докаже на гражданите, “че 25-те години преход не са били напразни, специално на 40 процента, които вярват, че животът е бил по-добър при комунизма”.

Но опасенията от бумерангов ефект са осезаеми в страната, където правосъдието постигна голям напредък, изпращайки в затвора преди две години дори бивш премиер, признат за виновен за корупция.

Като знак за тези безпокойства или съвпадение предизборната кампания бе доминирана от бум на обвинения или обявяване на разследвания за корупция от прокуратурата за борба с корупцията Националната дирекция за борба с корупцията, НДБК , много от които са насочени срещу политически съюзници на премиера.

Макар Виктор Понта да се ангажира да запази независимостта на правосъдието, неговите редовни критики срещу НДБК, която той преценява като пристрастна, предизвикаха безпокойство.

В един “черен вторник” парламентът прие през декември 2013 г. законови поправки, подготвени от неговата коалиция, целящи предоставяне на суперимунитет на лицата на изборни длъжности.

Макар поправките да не влязоха в сила, случаят имаше ефект на предупреждение. Постигнатият напредък от правосъдието може да бъде “преобърнат за два дни”, заяви за АФП председателката на Върховния касационен съд Ливиа Станчу.

Всички политически приятели на Виктор Понта, срещу които са насочени разследвания, несъмнено “ще упражнят натиск” върху него, за да “промени хода на правосъдието след като стане президент”, се опасява Лаура Стефан от изследователския център Експертфорум от Букурещ.

Засиленият контрол на Брюксел би трябвало да изпълнява предпазна роля, се надяват експертите. Но от румънците зависи да се вземат най-накрая в ръце, смята Моника Маковей, евродепутат и независим кандидат. “Да трябва да искаме помощ от ЕС ме кара да се срамувам”, сподели наскоро бившата министърка на правосъдието пред журналисти.

Министърка по румънски
Елена Удря, скандално известна в Румъния с разголените си фотосесии, беше и министър на регионалното развитие. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване