10/31/14 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Руски самолети вдигнаха НАТО на крак

 Руски бойни самолети, летящи над Черно море, Балтийско море и Северно море, вдигнаха под тревога НАТО, съобщиха световните агенции. От организацията съобщават, че през последните дни са идентифицирани четири групи руски военни самолети.
НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.
Най-големите маневри
са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача Ту-95 са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители Ф-16. После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два Ту-95 са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители „Тайфун”. По-късно португалски Ф-16 са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.
При друг случай два Ту-95, придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.
Седем руски самолета са били засечени във вторник и сряда над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски Ф-16 са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.
От Алианса изтъкват, че предприетите от военните самолети на организацията действия са част от стандартна процедура, когато неидентифицирани изтребители навлязат във въздушното пространство на НАТО. Въпреки това обаче подобни полети са потенциален
риск за гражданската авиация
имайки предвид, че полетите са били извършени без предупреждение. Това означава, че авиационните администрации не могат да забележат тези полети и да гарантират, че пътнически самолети няма да попаднат на техния път.
Представител на Алианса е заявил пред Си Ен Ен, че най-вероятно става въпрос за руски учения и че от началото на годината е имало над 100 такива прехващания на руски самолети. Това е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., посочва Ройтерс.



monitor.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване