10/31/14 08:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Спасяването на КТБ е като да се съживява мъртвец, смята Левон Хампарцумян


Намерението на ГЕРБ и ДПС да спасяват Корпоративна търговска банка е 50% популизъм и 50% наивизъм, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

По думите му това е все едно умрял човек да не се погребва, с надеждата, че до 30 дни някой ще измисли как го съживи. Хампарцумян изрази мнение, че е възможно мислените промени в законите заради КТБ да са направени с добри намерения, но са трудно изпълними.

Той уточни, че ако идеята е банката да се спаси с държавна помощ, това трябва да се разреши от ЕС, а преди да се пусне в КТБ чуждестранен инвеститор, той трябва да се проучи. Хампарцумян обяви, че е против "писането на закони на коляно", като поясни, че когато той се прави, след като нещо вече се е случило, звучи като декрет.

Попитан за компетентността на авторите на "поправките КТБ" - депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, банкерът посочи, че след като са избрани от народа, трябва да бъдат приети. В отговор на въпрос Хампарцумян каза, че банкерите са предполагали, че в банката на Цветан Василев нещата не са наред, но не са подозирали мащаба на проблема.

Банкерът посочи, че проблемът к КТБ е показал, че има срив на системите, които гарантират, че държавата функционира по правилата. "Ако се водим от икономическата логика, КТБ трябва да отиде в несъстоятелност", каза Хампарцумян, запитан за неговата прогноза за развитието на ситуацията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване